Руската армия вдига своята ПВО на най-високо ниво: приключва преработката на ракетите за “Бук-М3”

Руската армия вдига своята ПВО на най-високо ниво: приключва преработката на ракетите за "Бук-М3"
Голям брой ракети, които служат на системи “Бук-М2”, приключиха сложната система от модернизации, за да станат съвместими с новата “Бук-М3”, като вече са напълно готови за въвеждане в експлоатация.

Според плана и програмата за действие на Западния военен окръг предстои да се проведат първи бойни пускове по време на учения на полигона “Капустин Яр” в Астраханска област.

Това заяви пред журналисти началникът на пресслужбата на ЗВО Игор Мугинов.

“Разположените в Курска област оператори на най-новите зенитни ракетни комплекси “Бук-М3″ на Западния военен окръг завършиха преобучението си за експлоатация на техниката и са готови за провеждането на първи бойни пускове на полигона в Астраханска област”, заяви Мугинов.

Какво представлява най-новата версия на системата “Бук”?

Става въпрос за мобилна ПВО система със среден обсег, която е наследник на предишната версия “Бук-М2”. Основната ѝ цел е борба срещу всички видове въздушни цели, като се набляга на онези, които правят остри маневри по време на полет или летят в променлива траектория. В допълнение към въздушните обекти, ракетите на “Бук-М3” ще могат да поразяват и наземни и морски цели.

Изключително важно е да се подчертае, че тази версия на “Бук” е в състояние да изпълнява бойни операции в условия на масирана употреба на системи за противоелектронна борба.

Най-големите подобрения на системата са направени в интегрирането на нови електронни компоненти, но има и видими промени в методите на атака по въздушни цели – на практика във всички посоки около машината.

Това е възможно благодарение на новата форма на транспортно-пусковите контейнери, които имат същата концепция като тези на С-300 (ракетата може да се изстрелва вертикално). От голямо значение е и фактът, че броят на ракетите е увеличен с 50%, което значително подобрява общата огнева мощ на батареите и дивизиите, снабдени с тези комплекси. Обучението на екипите, които ще оперират със системите, се провежда в Оренбург в рамките Центъра за обучение на единиците за ПВО.

Дивизион ракетни системи 9K317M “Бук-М3” е способен едновременно да напада 36 въздушни цели в радиус от 70 км по дължина и 35 км по височина.

При това вероятността за унищожаване на една ракета е около 1/1, а за крилатите ракети съотношението е около 1/0.8. “Бук-М3” ще ползва ракети клас “въздух-въздух” 9М317М, които ще могат да поразяват цели със скорост от 3000 м/сек. Ракетата има осколочно-фугасна бойна глава, като разполага с активна радарна глава за самонасочване, която е изключително устойчива на електронни смущения. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.