ТОП-3 руски военни технологии, които китайците искат да имат в своята армия

ТОП-3 руски военни технологии, които китайците искат да имат в своята армия
Според прогнозите на китайските медии тези три най-добри военни технологии едва ли ще попаднат в чужди ръце, защото руснаците просто не искат да ги продават.

Независимо от факта, че Русия е на второ място в света по износ на оръжие, което ѝ носи годишни печалби, възлизащи на десетки милиарди щатски долари, все още има технологии, които просто не са за продан, защото са безценни. Точно тези технологии, които руснаците ревниво пазят само за себе си, предизвикват огромен интерес от страна на южните им съседи и съюзници, пише китайски интернет портал, цитиран от “Российская газета”.

Според китайските медии, поради икономическите си проблеми Русия отдавна е принудена да продава модерна технология, която е трудно откриваема на световния пазар за оръжие и военно оборудване. Въпреки това най-високата технология в някои области бе запазена, независимо от трудното финансово положение след разпадането на СССР в края на миналия век. Тя не е докосвана от никой друг, освен от руснаците.

Сред “недосегаемите” руски военни технологии, които южните им съседи имат желание да купят, е атомна подводница, която е може би най-добрата в света. Руснаците са открили начини да прикриват движението на реални подводни чудовища, въоръжени със смъртоносни бойни глави, които създават много малко шум по време на движение. По този параметър те са надминали конкурентите си и никой не може да се сравнява с тях. Например руските атомни подводници по проект 955 “Борей”, които имат наистина впечатляващата водоизместимост от 24 хиляди тона, създават шум, който не превишава границата от 108 децибела.

На второ място е технологията за създаване на междуконтинентални балистични ракети. Тук авторът на статията споменава най-новия проект – руската междуконтинентална балистична ракета “Сармат”, която по своята сила и обхват, както и по способността си да пробива противоракетната отбрана на вражеската страна, няма аналог в света. Тази ракета използва така наречената технология “Орбитална атака” и предизвиква интереса на южните съседи. Този ракетен комплекс все още не е въведен на въоръжение и някои от неговите най-важни технически и тактически характеристики се държат в дълбока тайна. Едно нещо е сигурно – “Сармат” е уникална ракета, способна да удари всяка точка на планетата Земя, като използва напълно неочаквана траекторията на полета. Благодарение на използваната технология тази 200-тонна ракета може да атакува цели през Северния и Южния полюс. Тя може да пренася до 10 бойни глави с огромна разрушителна мощ.

На трето място стои технологията за производство на авиодвигатели. Китайците вярват, че в тази област руснаците са по-напред от конкурентните си, докато за китайската военна индустрия тази сфера си остава слабо звено, което влияе негативно на общия прогрес.

Китайците гледат с тъга на тази ТОП-3 класация на руски военни технологии, които са в списъка им с приоритети, но ще останат недостъпни за техните експерти, защото руснаците не искат да ги продават. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.