Шойгу: Броят на високоточните крилати ракети във войските е нараснал 30 пъти за 8 години

Шойгу: Броят на високоточните крилати ракети във войските е нараснал 30 пъти за 8 години
Броят високоточни крилати ракети в руската армия от 2012 г. насам се е увеличил над 30 пъти, а броят на техните носители – над 12 пъти.

Това обяви във вторник руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу при откриването на оперативно-мобилизационната подготовка с ръководството на въоръжените сили, пише ТАСС.

“С ускорени темпове се провежда оборудване с високоточно оръжие с голям обсег с наземно, въздушно и морско базиране.

Броят носители се е увеличил над 12 пъти от 2012 г. насам, а високоточните крилати ракети – над 30 [пъти]. Времето за подготовка на полетни мисии се е съкратило от месец и половина на три часа”, каза министърът.

Той припомни също, че във войските навлиза съвременната военна техника, създадена на базата на цифрови технологии и с елементи на изкуствен интелект, а на бойно дежурство вече има системи, базирани на нови физически принципи.

“В процеса на бойно обучение личният състав активно овладява роботизирани комплекси и безпилотни летателни апарати, чието използване значително повишава боеспособността на войските”, добави Шойгу.

Началникът на военното ведомство припомни, че само през 2019 г. въоръжените сили са попълнени с над 6 500 единици ново и модернизирано въоръжение.

Общо до края на 2020 г., в съответствие с майските укази на президента на Русия, делът на съвременното въоръжение във войските ще бъде над 70% и ще продължи да се поддържа на това ниво. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.