Руската армия с най-добрите ПВО системи: приключи работата по новата “Бук-M3”

Руската армия с най-добрите ПВО системи: приключи работата по новата "Бук-M3"
Много от ракетите, които бяха част от системата “Бук-M2”, са преминали през сложна програма за обработка за новата система “Бук-M3”, която е готова и може да бъде пусната в експлоатация.

Съгласно плана и програмата за дейността на Западния военен окръг скоро се очаква началото на първите бойни действия с тези системи.

Единици от звеното за противовъздушна отбрана на Западния военен окръг (ЗВО), оборудвани с батареи от най-новата ракетна система “Бук-M3”, скоро ще извършат първите пускове с нея.

Според източници бойният екипаж, който ще обслужва тази съвременна система, е преминал пълно обучение по нейното управление и се очаква скоро да извърши първите си изстрелвания с нея. Това най-вероятно ще се случи на военния полигон “Капустин Яр”, разположен в Астраханска област. Досега тези екипажи са служили на предишната версия на системата – “Бук-M2”.

Каква точно е най-новата версия на ПВО системата “Бук”?

Това е мобилна система със среден обсег, която ще наследи предишната версия на системата “Бук-M2”. Основната ѝ цел е да се бори срещу всички видове въздушни цели, а най-вече такива, които правят остри маневри по време на полет и менят траекторията си. В допълнение към въздушните обекти ракетите, изстреляни от “Бук-М3”, ще могат да неутрализират и наземни и морски цели.

Изключително важно е да се подчертае, че тази версия на “Бук” е в състояние да изпълнява своите бойни операции в условия на масирана атака на системи за противоелектронна борба.

M3 е естествено продължение на гореспоменатата “Бук-M2”. Най-големи подобрения на системата са направени при интегрирането на нови електронни компоненти. Има видими промени в начина, по който тя атакува въздушни цели. Разработена е нова форма на транспортно-пусковите контейнери, които имат концепция, подобна на тази на системата С-300 (ракетите могат да се изстрелват вертикално). От голямо значение е фактът, че броят на ракетите за един пуск се е увеличил с 50%, което значително покачва общата огнева мощ на батареите и дивизиите, оборудвани с тази система. Многобройните подобрения в нея изискват екипажите, обучени за използване на по-ранната версия на системата “Бук”, да преминат обучение и за новата система, което не трае повече от три месеца. Обучението се провежда в град Оренбург, в рамките на Учебния център по ПВО.

Ракетната система “Бук-M3” може едновременно да атакува 36 въздушни цели в радиус от 70 км и на до 35 км по височина!  Тя ще използва ракети “земя-въздух” 9M317M, които ще могат да поразяват цели, летящи със скорост до 3000 метра в секунда. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BGвоенният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.