Главният конструктор на перспективната ракетна ПВО система “Сосна” разкри тайните ѝ характеристики

Главният конструктор на перспективната ракетна ПВО система "Сосна" разкри тайните ѝ характеристики
Сред дебютантите на форума “Армия-2018” беше най-новият зенитно ракетен комплекс с малък обсег на действие “Сосна” – презентацията на бойната машина се състоя на статичната експозиция на форума.

“Сосна” се отличава с революционни дизайнерски решения, а на първо място – премахване на радара. Комплексът премина държавните тестове успешно и ще влезе в серийно производство. Главният конструктор Владимир Уклеев разказа за характеристиките и възможностите на комплекса:

“Комплексът е проектиран в съответствие с блоково-модулния принцип, който му позволява да бъде поставен върху всяко колесно или платформено шаси с товароподемност най-малко 3,5 тона. Разработени са варианти за монтиране на “Сосна” на БТР-82, БМП-2, БМП -3, БМД-4. На форума бе демонстрирана версия с подобрена бронезащита и повишена проходимост на базата на МТЛБ. Комплексът е готов за интегриране в действащи и перспективни автоматични системи”, каза Уклеев пред “Красная звезда”, цитиран от “Российская газета”.

Управлението на комплекса се извършва от един оператор, работното му място е оборудвано с монитор и контролен панел. Въпреки че “Сосна” е напълно автоматизиран и може да работи самостоятелно, правото на откриване на огън си остава за човека.

Основната характеристика на комплекса е липсата на радар. Каква е причината?

Инженерите се отказват от него поради няколко причини. Основната е, че това е начин комплексът да бъде “скрит” по-добре. В съвременните битки оръжията за противовъздушна отбрана са основна цел и се търсят главно по електромагнитно лъчение. Откриват се с помощта на средства за радиоразузнаване и електрона борба, както и специализирани ракети клас “въздух-повърхност”. Ако няма радар обаче, тези ракети са безполезни.

В горната част на бойния модул на “Сосна” върху стабилизиранa с жироскоп платформа е поставен блок оптико-електронни системи за термовизионно и телевизионно насочване, както и лазерен далекомер и лазерно-лъчева система за насочване на ракети.

“Лазерно-лъчевата система за насочване не е избрана случайно. След като бъде инсталирана на ракета, която използва радиокомандна система за насочване, обсегът на действие на оръжието се увеличава два пъти. Така и теглото на ракетата пада наполовина и може да се увеличи теглото на бойната част до 7,2 килограма. Едновременно с подобряването на бойните възможности се намалява и цената както на ракетите, така и на системата за контрол”, допълни конструкторът.

Необитаемият боен модул може да се завърти на 180 градуса за по-малко от четири секунди. По вертикала той се движи от -5 до 82 градуса. Ъглите на насочване са избрани така, че да поразяват въздушни обекти от всеки ъгъл. Времето за реакция на “Сосна” при поява на цел е 5 секунди. Тя носи зенитни ракети ЗРК 12, способни да поразяват самолети и хеликоптери, крилати ракети и безпилотни летателни апарати при скорост до 300 метра в секунда. Самите ракети летят три пъти по-бързо. Бойният радиус на “Сосна” е 10 километра.


Loading...

“Комплексът може да работи и с наземни цели. По време на тестовете той ефективно порази леки бронирани превозни средства”, добави Уклеев. В армията “Сосна” ще замени съветския комплекс “Стрела-10”. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.