“Променя правилата”: Защо Daily Mail похвали новата руска снайперската винтовка “Сумрак”? (ВИДЕО)

"Променя правилата": Защо Daily Mail похвали новата руска снайперската винтовка "Сумрак"? (ВИДЕО)
Във Великобритания обърнаха внимание на най-новата руска винтовка СВЛК-14С “Сумрак”.

Според Daily Mail това оръжие претендира да бъде най-смъртоносната снайперска винтовка в света и може да промени “правилата на играта”.

Изданието казва, че новата еднозарядна винтовка с тегло около 10 кг поразява целта на разстояние от над 3000 м.

Вече е известно, че “Сумрак” дава възможност за поразяване на целта от още по-голямо разстояние. Става дума за стрелба от рекордните 4200 м, пише “Российская газета”.

Но дори обхватът от 3000 м, посочен в материала, вече е два пъти по-голям от възможностите на снайперската винтовка L115A3, използвана от британската армия. Това оръжие поразява целта на разстояние само 1500 м.

Изданието отбелязва, че “Сумрак” е винтовка за професионални снайперисти. А мощните патрони .408 Chey Tac (10.3х77 мм), специално предназначени за стрелба на голяма дистанция, осигуряват скорост на куршума от около 900 м/с, която е около 3 пъти по-висока от скоростта на звука. Такъв куршум пробива релса с дебелина 3 см и е способен да пробие вражеска броня.

В материала се цитират думите на британски военен експерт, който се занимава с военно-техническо разузнаване. Според него винтовка, поразяваща целта на 3000 м разстояние, наистина е способна да промени обичайната ситуация на бойното поле. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.