Пет впечатляващи проекта на руски архитекти извън Русия

Пет впечатляващи проекта на руски архитекти извън Русия
Едни са вече построени, а други са още на чертожната дъска – от контекстуални проекти до кич, разглеждаме руските архитектурни творения по целия свят – от Ню Йорк до Непал.

“Сърцето на Малта”, Светозар Андреев

На 8 март 2017 г. силна буря напълно разрушава известния Азурски прозорец (малтийски: : it-Tieqa Żerqa) – варовикова скала с форма на арка на остров Гозо в Малта. Архитектът Светозар Андреев (в сътрудничество с интериорния дизайнер Елена Британишская) се заема да пресъздаде забележителността с модерни материали, създавайки нов символ на Малта и туристическа атракция.

По негова идея погълнатата от морето арка ще бъде “възстановена” под формата на спираловидно пететажно изложбено пространство с площ около 5 000 кв. м. Цялата конструкция трябва да бъде снабдена с огледални стоманени панели, така че слънцето и водните отблясъци да са постоянно отразени, подчертавайки внушителността, привлекателността и амбициозността на сградата.

262 Пето авеню в Ню Йорк, бюро “Меганом”

Този жилищен небостъргач на Пето авеню в сърцето на Ню Йорк вече е в процес на изграждане. Завършената сграда ще бъде висока над 300 м. Екипът, ръководен от Юрий Григорян, предлага тясна структура само с по един апартамент на етаж. Носещата конструкция и всички комунални системи са разположени от западната страна и са отделени от останалата част на сградата. Така се получава гъвкаво и прозрачно жилищно пространство и впечатляващи гледки от трите страни на сградата.

Освен това архитектите успяват да постигнат висока енергийна ефективност: затворената южна фасада на носещата част на сградата ще бъде напълно покрита със слънчеви батерии, а на един от техническите етажи ще има контейнер за лед като част от охладителната система.

Музей на архитектурните чертежи в Берлин, московско архитектурно бюро Speech

Успешно завършен през 2013 г., проектът е едно от най-важните събития в историята на съвременната руска архитектура. Камерната сграда с площ под 500 кв. м е предназначена за съхранение на колекция от архитектурни чертежи, събрани от един от основателите на московско архитектурно бюро Speech  – архитектът Сергей Чобан.

Първата му придобивка е скица от XVIII в. на Пиетро Гонзага, фрагменти от която са използвани в художествената концепция на фасадата. Бетонните стени на сградата са почти без прозорци и действат като вид термос. Така те осигуряват висока енергийна ефективност и помагат да се поддърва вътрешната температура и влажност, необходими за съхраняването на графичните работи.

Подслон за алпинисти в планините на Непал, GAFA Architects

Този необичаен проект първоначално е разработен за международен конкурс на ЮНЕСКО. Архитектите създават малък център за отдих (само 150 кв. м) в Хималаите на надморска височина 4600 м като симбиоза от различни асоциации: палатка, пагода, планина и нейния “архитектурен” аналог – индийски храм шикхара, а също и непалски поздравителен жест и дори Луната. Това подчертава уникалната идентичност на сградата, съчетана със суровата среда, като същевременно предлага така необходимия психологически комфорт на алпинистите. Но след разрушителното земетресение в Непал проектът е преразгледан и сега се използва като база за сателитни комуникации.

Небостъргачът “Кобра” в Шанхай, Василий Клюкин

Бишият руски банкер, а сега жител на Монако Василий Клюкин има пръст в много креативни случки. Самоук архитект е само едно от различните му превъплъщения. Неговите кич проекти се предлагат на градове по целия свят. Този небостъргач е с формата на изправена кобра и е проектиран в контекста на азиатската култура, където змии и дракони се почитат като пазители на съкровища, символи на безсмъртието и мъдростта. Но във визуализациите поразителният силует на кобрата е изобразен не само в контекста на Шанхай, но и в лондонски и нюйоркски пейзажи, за да покаже своята универсалност. Вътрешността може да предложи офиси и апартаменти, докато в отворената уста може да има тераса с ресторант или нощен клуб. Динамичното и ярко осветление е задължително, тъй като показва как змията сменя кожата си. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.