Какво знаем за новата руска система за ПВО С-500 “Прометей”?

Какво знаем за новата руска система за ПВО С-500 "Прометей"?

ПВО С-500..
Това ще бъде първата система в света, способна да сваля ракети на околоземната орбита на височина 100 км.

В средата на 2020-те години небето над Русия и нейните съюзници ще бъде покрито от най-новите системи за противовъздушна отбрана С-500 “Прометей” с хиперзвукови ракети на борда от концерн “Алмаз-Антей”.

За разлика от повечето нововъведения в руската отбрана, разработката на С-500 е строго секретна. Главната причина за това е ключовата роля на комплекса за отбраната на Русия.

През XXI в. руската армия се готви да защитава страната на “нови височини” – в околоземната орбита. Противоракетният комплекс С-500 може да поразява ракети и самолети на противника в близкия космос на височина над 100 км. Нито една от съществуващите системи за ПВО днес не може да ликвидира такива цели, а в новото хилядолетие оръжията ще се проявяват и по-високо – в околоземната орбита.

Принципи на работа

За новата система се разработва отделна управляема ракета за свръхголеми разстояния под название 40Н6. Ключова нейна особеност е възможността да поразява цели в космоса благодарение на принципно нова самонасочваща се глава. Благодарение на нея ракетата ще може самостоятелно да определя целите си в космоса, да ги “прехваща” и да ги унищожава. По-рано всички тези действия се изпълняваха от радари, които влизаха в комплект със системите за ПВО. Сега част от тези функции ще може да изпълнява самата ракета в случай на загуба на връзка със земята.

При това системата на РЛС (същите тези радари) ще се поставят и на С-500, но всяка от тях ще бъде адаптирана за конкретна задача. Например някои радари ще отговарят за засичане на самолети и хеликоптери; други – за крилати ракети, които летят към целта си, движейки се според релефа на местността; трети – за балистични ракети, които пикират от многокилометрови височини; а четвърти – за вражески цели в близкия космос.

Конструкторите експериментират с различни бойни части за 40Н6, макар за момента да не разкриват резултатите от експериментите си и да не афишират какви именно бойни глави ще използват и за какви цели.

Самият блок на 40Н6 ще може да лети към целите си с хиперзвукова скорост до 9 Маха (до 10 800 км/ч).

С-400

По данни от свободни източници комплексът С-500 “Прометей” още сега е способен да унищожава обекти на дистанция до 500 км. За сравнение фактическият “таван” на предишната версия на комплекса за ПРО (С-400 “Триумф”) е 600 км. Каква в крайна сметка ще бъде максималната дистанция на работа на С-500 – все още не е известно,

С какво С-500 се отличава от другите системи за противовъздушна отбрана?

Основната разлика между С-500 и всички чуждестранни аналози се свежда до възможността да “вижда” и сваля цели “около себе си”. При това най-близкият му конкурент в лицето на американския MIM-104 Patriot може да работи и “гледа” само в предварително зададена посока под ъгъл 180 градуса. А за да се разгърнат и доведат до бойно положение пусковите установки Patriot е необходим около половин час. На практика е невъзможно да се отдели толкова време, когато към теб летят ракети със скорост няколко хиляди километра в час.

Освен това пределната дистанция на работа на американската система е 200 км, а С-500 на текущия етап вече поддържа до 500 км.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.