Какви нови оръжия може да очаква руската армия в бъдеще?

Какви нови оръжия може да очаква руската армия в бъдеще?
На производствената линия са заредени доста тежки бойни машини.

Автомат АК-12 (калибър 5,45 мм) и самозарядна карабина Сайга 12 (модел 340″ с калбър12)

До края на годината руското военно министерство ще приеме на въоръжение нов автомат, който ще замени емблематичния АК-74.

Според руските военни експерти АК-74 ще бъде заместен от АК-12 и АЕК-971. Ак-12 ще се използва от войската, а АЕК-971 ще служи на спецчастите.

На пръв поглед АК-12 изглежда като модифицирана версия на АК-74 – използва същия 5,45-милиметров куршум като предшественика си.

Новият автомат обаче е с обновена ергономичност и вградена шина “Пикатини”, така че към него да бъдат монтирани различни оптически прицели и други аксесоари.

Автоматът има и нов пълнител, с който войниците могат да виждат колко патрона им остават, както и нова удобна ръкохватка и сгъваем приклад.

Идеалното оръжие за войниците, оборудвани с новата униформа “Ратник-2”.

Друга важна характеристика на АК-12 са четирите му режима на работа: на предпазител, полу-автоматичен, дублетен и напълно автоматичен.

Междуконтиненталната балистична ракета “Булава”

Друго очаквано с нетърпение оръжие е междуконтиненталната балистична ракета “Булава”. В момента текат изпитанията ѝ, а след успешното им приключване ракетата ще бъде доставена на руския флот.

“Булава” ще се изстрелва от ядрени подводници от проекта 955 “Борей”. Всеки плавателен съд може да бъде натоварен с 16 ракети, които да поразяват цели на разстояние до 8000 км. Всяка ракета лети със свръхзвукова скорост и е с мощност 150 килотона.

До 2020 г. Русия ще разполага с шест подводници от клас “Борей”, които ще бъдат въоръжени с ракети “Болава”, макар че точният брой на тези ракети все още не е уточнен. Предстои военното министерство в Москва да вземе решение по въпроса през идните месеци.

Изтребител пето поколение Су-57

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.