“Искандер” като снайпер: квазибалистична ракета 9М723 порази цел с нула отклонение от зададената точ

В Астраханска област на полигона Капустин Яр се състоя боен пуск на балистична ракета  9М723 “Искандер-М”.

Стрелбата от ракетния оперативен-тактически комплекс се проведе в рамките на учения на военните от 2-а общовойскова армия от Оренбургска област.

С помощта на ракетата бе унищожен команден пункт на условен противник, разположен на 70 км от огневите позиции на комплекса. Общият диаметър на окопаната и замаскирана цел бе под 4 метра.

От прес службата на Централния военен окръг отбелязаха, че една от основните задачи на бойната стрелба е била да се преодолеят средствата за радиоелектронна борба на противника.

“Основната част на полета на ракетата бе на височина няколко километра”, се посочва в съобщението, според което ракетата успешно е поразила условен команден пункт с нулево отклонение от зададената точка.

През есента на миналата година в медиите се появи информация, че за оперативно-тактическия ракетен комплекс “Искандер-М” са разработени нов тип ракети. Те са коренно различни от предишните версии – разполагат с преработена система за управление и подвижна установка за ракетите, благодарение на което са по-маневрени, посочва “Российская газета“.

Квазибалистичната ракета 9М723 се отличава с изключителна бързина и променлива траектория на полета. На практика тя не може да бъде унищожена от познатите системи за ПРО. Ракетата може да ускори до 7500 км/ч и да достигне височина до 100 км. Максималното разстояние, на което тя може да поразява цели, е 500 км с максимално отклонение от целта от едва 5-7 м (със сателитно насочване). / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.