В Държавната дума приключи дебат по законопроект, който забранява на войниците и офицерите да носят мобилни телефони по време на служба, както

В Държавната дума приключи дебат по законопроект, който забранява на войниците и офицерите да носят мобилни телефони по време на служба, както и всички други устройства, позволяващи интернет връзка. Освен това те няма да имат право да предоставят информация за своята служба в социалните мрежи.

Новата забрана ще се прилага за военнослужещи, но и за граждани, присъстващи на военни учения. Те няма да имат право да предоставят информация в медиите и в интернет, демонстрираща тяхната принадлежност към Въоръжените сили на Русия, нейните военни формирования и органи.

Военни лица няма да могат да разпространяват информация за други военни лица, както и за резервисти и граждани, освободени от военна служба, нито за членовете на техните семейства и техните родители. Наред с това, няма да има възможност за разпространение на информация, която да позволи да се определи мястото, където засегнатите лица биха могли да пребивават в даден период. Всичко това е само забрана за разпространение на информация и пълният списък е много по-голям. Статусът “поверително” ще съдържа и данни за функционирането и разположението на военните единици. Забранената информация не може да се изнася нито под формата на текстово съобщение, нито под формата на снимки, видео или геолокационен формат.

От друга страна, новите изменения в закона уточняват, че тези забрани не могат да се отнасят до онези военни лица, чието задължение е именно да разпространяват информация по предварително определен начин и да си сътрудничат с медиите.

Законът също така забранява носенето на телефони, таблети и други устройства, които имат функцията за съхраняване на данни и интернет връзка. Това ограничение обаче се прилага само за периода на изпълнение на определени военни задължения, например при провеждане на бойни операции, военни дежурства и пребиваване на територията на военна единица. В тези ситуации военният персонал ще има право да носи обикновени “антични” телефони с бутони и без камери. Смартфонът и другите устройства с интернет връзка ще могат да бъдат използвани от войниците, когато не са на работа.

Както обяви заместник-председателят на комисията по отбрана в Думата Андрей Красов, законът има за цел да гарантира сигурността на военния персонал, дори на пенсионерите, както и на членовете на техните семейства. Една от целите е да се ограничи информационното и психологическото влияние на западните специални служби и терористични организации.

“Ние сме с вързани ръце, докато нашите данни не бъдат защитени от нашите така наречени партньори”, заяви от името на партията “Единна Русия” депутатът Владимир Богодухов. “Този закон няма за задача да усложнява живота на военнослужещите, а да ги предпазва от външни влияния”.

Лидерът на Либералдемократическата партия (ЛДПР) Владимир Жириновски смята, че промените в закона са важни, тъй като западните специални служби, заяви той, изучават съобщенията, които военните кадри публикуват в социалните мрежи и си правят съответните изводи. Той обаче призова за войниците да се осигури “компенсация” под формата на вътрешен военен интернет, така че “те да могат поне да общуват помежду си”. Жириновски отбеляза, че социалните мрежи за “напредналите младежи” са някакъв вид “информационен наркотик”, така че това може да откаже бъдещите войници да служат в армията по договор.

Заместник-министърът на отбраната Николай Панков по-рано каза на депутатите, че дисциплинарните мерки (които според него се определят от командира) са предназначени за нарушение на забраната, а войниците, служещи на договор, могат да бъдат уволнени преди изтичането на срока на договора.

Първият заместник-председател на Комисията за отбрана Александър Шерин посочи, че няма да има нужда напълно да се спре интернетът. Например – войник може да публикува снимката си от парад на Червения площад. “Но ако той се снима пред секретна техника или по време на военно учение, ако той покаже къде е, тогава ще носи отговорност за това”, каза той. “Младите хора трябва да асоциират военната служба със секретност и да осъзнават, че потенциалният противник на нашите въоръжени сили не трябва да ни вижда като на длан”.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.