Възможно ли е технически американците да “прекопират” руската ПВО система С-400 “Триумф”

Възможно ли е технически американците да "прекопират" руската ПВО система С-400 "Триумф"
Американската информационна агенция Bloomberg неотдавна разпространи информация, че Турция е готова да предаде зенитно-ракетната система С-400 “Триумф” на САЩ за проучване.

Доколко е възможно това? Какво ще получи Вашингтон и какво ще загуби Москва?

Веднага може да се каже, че на първо място е малко вероятно Турция да предаде С-400 на САЩ, пише “Российская газета“.

Турция положи твърде много усилия, за да получи договора за С-400. Освен това предаването на комплекса на американците би нанесло сериозен удар по репутацията на Анкара. Между другото в договора, който е в стадий на изпълнение, са включени клаузи, които забраняват тайните на “Триумф” да бъдат предавани на трети страни.

Разбира се, американските военни най-вероятно ще получат известен достъп до С-400, тъй като Турция е член на НАТО. Но това, според експертите, интервюирани от “Российская газета”, няма да им даде нищо. Докато те се опитват да се оправят с алгоритмите на работа на зенитно-ракетната система, руските разработчици ще са стигнали далеч по-напред.

Между другото, след като Анкара закупи С-400, Вашингтон реши все пак да продаде на Турция своите ПВО комплекси Patriot. Преди това американците се опитваха по всякакъв начин да осуетят преговорите за тези доставки.

Договорът за доставка на Турция на четири системи за ПВО С-400 на обща стойност около $2,5 млрд. бе подписан през юли 2017 година. Доставките се очакваха през март 2020 г., но по-късно Анкара и Москва се договориха да ускорят процеса и да започнат доставките още през лятото на 2019 година, припомня “Российская газета”.

Според изданието е възможно да се предположи, че публикацията на Bloomberg цели да срине руско-турската сделка или поне да усложни реализацията ѝ. Но процесът вече е в ход и не може да бъде спрян. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че “проектът и договорът за С-400 е в стадий на реализация и ще продължат”.

Американците дълго се опитваха да получат достъп до системата  С-300, а сега – и до С-400. С-300 престана да бъде тайна за тях още в началото на 1990-те.

Тогава разузнаването на военното министерство на САЩ успя, благодарение на току що получената независимост на страните от ОНД, успява да закупи на практика пълен комплект С-300П и то от първите разработки. Въпреки това той се оказва много по-добър като характеристики от всички ЗРК за ПВО на САЩ. Когато американските специалисти разглобяват получения от тях С-300П, те са неприятно изненадани.

Елементната база на комплекса значително отстъпва на тази на американските комплекси. Зад океана така и не разбират как от този, според тях, “примитив” може да се създаде истинско чудо за ПВО.

След това американците с огромни усилия успяват да закупят от Русия по-съвършения комплекс С-300В. Той обаче им е доставен в експортна версия и те не успяват да извлекат нищо.

Сега военните от НАТО и Израел се запознават със С-300 чрез независима Украйна.

Още в края на миналото лято бойни летци проведоха в Украйна учения със своите F-15, срещу които действаха украински С-300. На учението като наблюдатели присъстваха американски военни специалисти.

Естествено, украинските летци напълно победиха С-300. Според различни източници след това украинците не само издали всички характеристики на своите С-300, ни и позволили на гостите си сами да изпробват зенитно-ракетните комплекси в полеви условия в стрелба по мишени. И какво от това? На бойно дежурство в украинската армия служат толкова древни С-300П, че американците са ги проучили из основи още преди четвърт век.

Най-новите образци военна техника винаги са обект на трескаво преследване. И Русия, ако получи такава възможност, се опитва да се сдобие с нови крилати ракети, бронетехника и друга военна техника.

Навремето получените в Афганистан “Стингери” позволиха на Русия сериозно да подобри своите преносими зенитно-ракетни комплекси. А внесените от Ливан израелски танкове с динамична защита позволиха да се създаде руски аналог, който с времето стана най-добрият в света.

С комплексите и системите като С-300 и С-400 обаче нещата стоят другояче.

Подходите на Русия са толкова различни от тези на САЩ по отношение на самата идеология на проектиране на ЗРК с далечен обсег, че американците просто не могат да ги прекопират. А те не биха жертвали собствените си принципи при създаването на перспективните системи Patriot. Така че ловът за С-400 е лишен от практически смисъл. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.