Валентина Терешкова навършва 80 години

Валентина Терешкова Борис Анзов

Първата в света жена космонавт Валентина Терешкова навършва 80 години На днешната дата, 6 март, първата в света жена космонавт Валентина Терешкова навършва 80 години.

Валентина Терешкова има тежко детство – отраства в семейство с три деца, а на три години остава без баща – той загива във финландската война. Като завършва седми клас Валентина е принудена да тръгне на работа в завод за гуми, след това – в текстилна фабрика. Но в сърцето й остава непобедимият стремеж към небето и младата жена се записва в аероклуба на Ярославъл за парашутистка.Валентина Терешкова

През 1963 г. печели неофициален конкурс за първия набор космонавти и полита там, където преди нея са стигали само плъхове, кучета и мъже – в космоса. Тя прекарва в орбита почти три дни и се връща с титлата “Мис Вселена”, която й дава британският вестник Daily Express. Някога България бе също една космическа страна и първият Български космонавт е Георги Иванов.

На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата „ИнтеркоВалентина Терешкова, Георги Ивановсмос“! Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж и командир на полета е Николай Рукавишников.

Борис Анзов център за Космически изследвания
Борис Анзов център за Космически изследвания

Поради техническа неизправност корабът не успява да се свърже с орбиталната станция „Салют-6“: Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък.Борис Анзов център за Космически изследвания

През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Кораба приземява Георги Иванов…
Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган след 31 пълни обиколки около Земята.
Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшно развитие на космическите полети. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минути.

Спускаемият апарат на Космически кораб „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „Крумово“ край Пловдив. Автор: Борис Анзов, член кореспондент от Москва на „Медия мост България“ и медийна група Булпресс !
Снимки: Борис Анзов, личен архив от център за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“

Научно-изследователският изпитателен център за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“ (на руски: Научно-исследовательский испытательный центр подготовки космонавтов имени Ю. А. Гагарина), накратко Център за подготовка на космонавти, ЦПК, e главното съветско и руско учреждение за подготовка на космонавти.

Намира се в Звездното градче, Московска област, Русия. Създаден е като военна част 26266 със заповед на главнокомандващия Военновъздушните сили на СССР от 11 януари 1960 г. По-късно е преобразуван в Център за подготовка на космонавти на ВВС, като уточнението „на ВВС“ отпада от името през 1965 г. От края на 1960-те год. носи името на Юрий Гагарин – първия човек в историята на човечеството, който лети в космоса.Валентина Терешкова


Loading...

Да изкажем днес Почит и Уважение !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.