Армията е “на ръба” финансово и кадрово

Армията е "на ръба" финансово и кадрово
Министерството на отбраната (МО) призна, че армията изнемогва финансово и кадрово. Това стана ясно от няколко изяви на силовия вицепремиер и военен министър Стефан Янев през последните дни.

Проблемите станаха очевидни и по време на негови срещи с военнослужещи от Трета авиобаза в Граф Игнатиево и 61-ва механизирана бригада в Карлово.
При разговорите с хората там стана ясно, че има недостиг на изправни двигатели, агрегати и резервни части за изтребителите МиГ-29. Командирът на авиобазата – бригаден ген. Иван Лалов, информирал служебния министър и за други наболели проблеми: недостига на войнишки състав, остарелия автопарк, пропуски в нормативната база, свързана с осигуряване на служебни квартири и изплащане на компенсации за живеещите на свободен наем.

И на срещата в 61-ва механизирана бригада в Карлово като основни проблеми отново са се очертали липсата на резервни части за техниката, проблеми с личното оборудване на военнослужещите, както и недостигът на личен състав и причините за това.

“Аз разбирам, че една от основните причини за недостига на бойци е ниското заплащане”, посочил министърът. Той разяснил, че армията вече 8 години е сериозно недофинансирана. Заплатите в системата на отбраната, с малки корекции, са замръзнали на нивото от 2009 г. Новото ръководство на МО търсело резерви дори и за минимално повишаване на доходите, особено на войнишкия състав. Янев посочил, че тази година възможностите на бюджета са ограничени дори за попълване на вакантните войнишки длъжности.

“В армията има сериозен проблем с финансирането й. Обществото трябва да се убеди, че сигурността струва немалко пари. Дори и да бъдат купени нови, съвременни оръжейни платформи, без квалифициран личен състав те са нищо”, заявил той и признал: “Армията може да изпълнява конституционните си задължения по отбраната и защитата на суверенитета на България, но може би е време да кажем, че сме на ръба.”

БЮДЖЕТ


Loading...

Янев призова да започне дебат за увеличаване на бюджета за отбрана до 2 на сто от БВП в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс. В момента той е 1.6 на сто, ако започнат проектите по превъоръжаване. Ако не тръгнат, ще е 1.3 на сто.

Източник: segabg.com
loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.