Пуск на новата руска междуконтинентална балистична ракета “Булава”

Пуск на новата руска междуконтинентална балистична ракета "Булава"
Руското министерство на отбраната във вторник (27 юни) публикува видео с успешния пуск на междуконтиненталната балистична ракета “Булава” от стратегическата ядрена подводница “Юрий Дългоруки”, предаде “Взгляд“.

Пускът от акваторията на Баренцово море е извършен в понеделник.

Бwar от междуконтинентални балистични ракети са изпълнили пълния цикъл на програмата на полета и са поразили всички зададени цели.

“Булава” е най-новата руска ракета с тристепенен носител на твърдо гориво, която се разполага на подводници.

„Булава“ (на руски: Булава, „боздуган“; РСМ-56) балистична ракета за изстрелване от подводници, разработена за Военноморския флот на Русия и инсталирана от 2013 година на новоразработения клас подводници „Борей“. „Булава“ е ключов елемент в съвременнана руска ядрена триада и е най-скъпият оръжеен проект в историята на страната.

Проектът за ракетата „Булава“ започва в края на 90-те години, но се сблъсква с технически проблеми. След 11-ия неуспешен тест на ракетата на 15 юли 2009 г. ръководителят на проекта Юрий Соломонов подава оставка от поста. По-късно през 2009 г. е проведено още едно неуспешно тестване на ракетата.

След едногодишно забавяне, проектът е рестартиран и през 2010 – 2011 г. под ръководството на новия ръководител на стратегическия ракетен проект Александър Суходолски са проведени шест последователни изцяло успешни теста – последния залпов огън при зимни условия, под ледената покривка на Бяло море, с цялостно изпълнение на зададените задачи от ракетата и с пълно унищожаване на целите ѝ.

Последното пробно и четвърто поред за 2011 г. изстрелване на Булава се провежда в края на декември 2011 г.


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.