Украинци се хвалят, че са разработили собствена ракета за съветско-руската система ПВО “Бук”

Украинци се хвалят, че са разработили собствена ракета за съветско-руската система ПВО "Бук"
Украйна иска да започне самостоятелно производството на ракети за съветско-руската система за противовъздушна отбрана “Бук-М1”.

За този проект страната е получила необходимото оборудване от чужбина, което ще бъде използвано за производството на ракети със среден обсег на базата на проект 9М38М1, съобщи “Украински военен портал”.

Междувременно по заповед на министерството на отбраната местните заводи ще ремонтират старите ракети 9М38М1 за системи 9К37М1 “Бук-М1”, които са на въоръжение в украинската армия.

Специално внимание се обръща на конкретни елементи от ракетите – двигателите и твърдото ракетно гориво. Качеството на задвижването има решаващо влияние върху ускорението, максималната скорост на полета и обхвата на прехващане на въздушни цели.

Според информацията, публикувана от изданието, през последните няколко години местните компании са успели да организират почти от нулата производството на най-дефицитните компоненти от системата, като са се справили и с ремонта на ¼ от общия брой оперативни системи “Бук-М1”.

В Павлоградския химически завод успешно е разработен нов вид твърдо ракетно гориво с подобрени характеристики, като в момента протичат неговите изпитания. Очакванията са, че това твърдо ракетно гориво в комбинация с техническите подобрения върху ракетите ще може да увеличи скоростта и ефективния им обхват, твърди украинският портал.

Ракетата 9М38 е разработена още през 1970-те години от ракетните инженери в специализирано бюро “Вимпел”, като се произвежда в заводите на “Новатор”¹. Тя е предназначена за перспективните за онова време ПВО системи “Бук”, естествено продължение на ракетните системи 2К12 “Куб”.

Ракетите разполагат с двурежимен двигател на твърдо гориво, който може да работи до 15 секунди. През това време ракетата може да измине до 32 км, където самонасочващата се бойна глава с маса от около 70 кг да порази маневрираща въздушна цел – на височина до 20 километра.

¹И двете предприятия са на територията на днешната Руска федерация и са част от големите корпорации “Тактическо ракетно въоръжение” и “Алмаз-Антей”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.