Западни експерти: къде се крие разрушителната мощ на руската подводница “Хабаровск”?

Западни експерти: къде се крие разрушителната мощ на руската подводница "Хабаровск"?
Военни експерти от Норвегия и САЩ заявиха, че експлозията на едно торпедо с термоядрена бойна глава “Статус-6” би предизвикала цунами с височината на малка планина.

Руската подводница “Хабаровск” може да носи по 6 от тези торпеда с общ капацитет равен на най-малко 600 мегатона ТНТ.

Норвежкият портал Side3 отбелязва загрижено, че дори само едно от тези торпеда би могло да предизвика вълна с височина от около половин километър.

“Ако такова торпедо експлодира в откритото море южно от Осло, цунами с височина на планина би унищожило всичко, което се намира в районите на Естфол и Вестфол.

Осло вероятно ще се размине с унищожителното действие на водната сила, но смъртоносната доза радиация ще завърши започнатото, превръщайки цялата Южна Норвегия в територия, негодна за живот за десетилетия напред”, твърди се в статията.

Носители на тези торпеда, по данни на световните медии, ще бъдат подводниците “Хабаровск”, тествани през 2016 година. Те се строят в завод “Севмаш” в Северодвинск на Бяло море.

“Хабаровск” има корпус, който напомня на съдовете от клас “Борей” – най-новите стратегически атомни подводници, но е малко по-къса. Тя ще може да транспортира до 6 безпилотни “Статус-6″ в специално проектирани торпедни тръби (вместо шахти за ракети) с диаметър от 1,6 метра”, пише изданието.

Анализаторите са уверени, че по-нататъшните тестове на торпедата ще се провеждат в Баренцово море, близо до норвежката граница.

Неотдавна изданието The Washington Free Beacon писа, че изпитанията на “Статус-6” са проведени на 27 ноември 2016 година. Торпедото е изстреляно от подводница Б-90 “Саров”. Авторът на изданието, цитирайки данни на американското разузнаване, твърди, че торпедото се движи със скорост от 90 възела на дълбочина от километър.

Може да измине до 10 хил. км, а бойната му част е дълга 6,5 метра. А там, според американците, може да бъде поставен и термоядрен заряд с мощност 100 мегатона. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.