Путин в отговор на САЩ: И Русия прекратява участието си в договора за ядрените ракети

Путин в отговор на САЩ: И Русия прекратява участието си в договора за ядрените ракети


Русия прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съобщи ТАСС. Изявлението е в отговор на отказа на САЩ от документа.

Ще постъпим по следния начин. Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че прекратяват участието си в договора, и ние го прекратяваме, каза Путин на среща с министрите на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров, уточнява БТА.

Русия е започнала работа по създаване на нови оръжия заради аналогични действия на САЩ. Ще бъде започната разработка на хиперзвукова ракета със среден обсег и наземно базиране.
“Съгласен съм с предложенията на министерството на отбраната за започване на работа по “приземяване” на ракетите “Калибър” и откриване на ново направление – създаване на хиперзвукова ракета с наземно базиране със среден обсег”, казва още Путин.

Той е наредил да спрат опитите за иницииране на преговори за Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Москва ще изчака, докато международните партньори са готови да водят с нея съдържателен диалог от позиция на равенство.
Темата е важна и за нас, и за нашите партньори, и за целия свят, подчерта Путин.
Руските ракети със среден и малък обсег няма да бъдат разполагани нито в Европа, нито в друг регион от света, преди САЩ да разположат там аналогични оръжия, подчертава Путин на срещата с министрите.

Руският държавен глава добавя, че е приключил ключов етап от изпитанията на стратегическия безпилотен многоцелеви подводен апарат “Посейдон”. Според Путин Москва няма да се включи в надпревара във въоръжаването.

Източник: offnews.bg


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.