Руското военно министерство разсекрети документи за битката при Сталинград

Руското военно министерство разсекрети документи за битката при Сталинград
В навечерието на тържествата по повод 75-годишнината от победата на Червената армия в Битката при Сталинград руското военно министерство разсекрети архивни материали, които хвърлят светлина върху различните етапи на едно от най-кръвопролитните сражения на Втората световна война.

Сред обнародваните документи е ръкописен текст – телеграма от Константин Рокосовски, пленил командира на 6-а немска армия Фридрих Паулюс.

Организираните бойни действия на Южната група са прекратени, тече приемането ѝ в плен.

Паулюс отказа да издаде заповед Северната група да прекрати бойните действия с мотива, че той не я командва. Северната група на войските на противника продължава да оказва упорно организирано съпротивление”, се посочва в телеграмата на Рокосовски.

Разкрити са и уникални исторически източници, в които се описват действията на щурмовите групи за градски бой, зародили се именно в Сталинград.

“Опитът от бойните действия на частите на нашия фронт в големия град повдигна много нови въпроси за приноса във военното изкуство. Боят в голям град предполага по-различни тактическите действия на частите, в особено малки подразделения”, започва документът, засекретен през март 1943 година.

Друг документ описва воденето на снайперска борба в градски условия. За майсторството на съветските снайперисти може да се съди по примера на участниците в сталинградските боеве, особено на Василий Зайцев.

Този легендарен снайперист от 62-а армия от 10 ноември до 17 декември 1942 г. унищожава край Сталинград 225 войници и офицери от фашистката армия, включително 11 снайперисти.

Публикувана е и архивна листовка на Главното политическо управление на РККА с обръщение към немските войници.

“Оплел се окончателно в своите безумни хищнически планове, Хитлер крещи:

“Да превземем Сталинград!”. Пролято е море от немска кръв, няколко милиони германци са загинали, а той вика: “Превземете Сталинград”.

Около месец сте край Сталинград. Какво постигнахте? Десетки хиляди немци лежат под Сталинград, а той остава и ще остане съветски”, започва листовката.


Loading...

*Текстът се публикува със съкращения по материал на RT. Пълният вариант може да намерите тук. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.