Трябва да спасите танк от ракета? Ето как става това

Трябва да спасите танк от ракета? Ето как става това
И така, как да спасите танк от ракета? Може или да подсилите бронята, или да се опитате да избегнете удара – което очевидно звучи като най-правилния ход на действие

За щастие е разработена нова система за активна защита (САЗ). Тя е лека и по-евтина от добавяне на допълнителна броня към танка.

Руската САЗ “Арена”, разработена от базирано в Коломна инженерно бюро, играе ролята на радар за танка и засича наближаващи ракети към бойната машина на разстояние от 50 метра. Дори ако става въпрос за ракета TOW, летяща със свръхзвукова скорост.

Веднъж засечена и прихваната от системата, компютърът проследява ракетата през целия ѝ път до танка. Два метра пред бойната машина тя изстрелва ракета примамка, която унищожава вражеския обект.

Това е автоматична система без ръчно управление. За съжаление хората не могат да реагират толкова бързо, колкото компютрите.

“Това руско изобретение може да стане популярно, тъй като военните индустрии по света искат да защитят войниците и превозните си средства на всяка цена. Ако е евтино – още по-добре”, каза професорът в Академията за военна наука Вадим Козулин за “Руски дневник”.

“Системата работи автоматично и вражеските ракети ще последват съдбата на глинените гълъби – ще бъде пръсната на хиляди парченца”, добавя той.

Козулин казва, че всяка система “Арена” е заредена с 22 самонасочващи се ракети: “Тази система удвоява живота на танка. Евтина е и е лесна за поставяне на бронираната машина”.

Руската армия трябва да тества не само огневите възможности на системата, но и да види как ще се представи на бойното поле.

“Нека бъдем честни. Трябва да се изпробва при истински бой. Докато Русия не реши напълно да се присъедини към сирийската операция и по земя – не може да се знае какви са реалните възможности на “Арена”, каза експертът. / bg.rbth.com


Loading...

https://youtu.be/qoOReFCJUF4

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.