“Руски F-16”: МиГ-29СМТ получи висока оценка от САЩ

"Руски F-16": МиГ-29СМТ получи висока оценка от САЩ

Американското списание The National Interest реагира на видео с групови авиоудари на изтребители МиГ-29СМТ,

заснето по време на учения в Астраханска област. Авторът на публикацията нарича модернизираната бойна машина “руския F-16” и “чудовище”.

Както гласи материалът, МиГ-29 е един от най-плодовитите по отношение на модернизациите си съветски самолети.

Изданието твърди, че първоначално изтребителят е планиран като отговор на F-16 и като машина за завоюване на локално превъзходство, но постепенно се превръща в многоцелеви самолет с устойчив набор от въоръжение клас “въздух-повърхност”.

“Модернизацията до СМТ е съсредоточена около подобрението на ударните възможности. Тя разширява арсенала на МиГ-29, добавяйки към него свръхзвукови противокорабни ракети Х-29, Х-31 и Х-25 и управляеми ракети клас “въздух-земя”.

Както почти всички съветски самолети, той може да ползва неуправляеми ракети С-13″, пише авторът и научен сътрудник в Центъра за национални интереси Марк Епископос, цитиран от “Российская газета“.

Той подчертава, че модернизацията на руските МиГ-ове не трябва да се разглежда линейно – един модел не заменя друг в постоянното техническо усъвършенстване.

Ако изтребителят, създаден за интензивен бой с противника, започне да отстъпва на по-съвременните оръжейни средства, той може да се пренасочи към изпълнение на по-слабо интензивни бойни задачи или патрулиране.

А също така да се модернизира или да се пусне за износ. Именно в това, по мнението на Марк Епископос, се корени смисълът от създаването на многочислени модификации на МиГ-29 през последните 40 години. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.