Руските ВКС получиха първия сериен военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А

Руските ВКС получиха първия сериен военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А
Първият сериен тежък военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А бе предаден на Военно-транспортната авиация (ВТА) на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия.

Тържествената церемония по предаването бе извършена в авиационния завод “Авиастар-СП” в Уляновск, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

“Днес отбелязваме предаването на самолет Ил-76 от ново поколение – Ил-76МД-90А”, заяви генералният директор на авиационния комплекс “Илюшин” Алексей Рогозин на церемонията по предаването на първия сериен самолет.

Той благодари и на създателите на самолета. “Искам да благодаря на всеки от вас за добрата работа, която свърши, за да е възможен този ден”, каза генералният директор на “Илюшин”.

От страна на министерството на отбраната самолетът бе приет от генерал-лейтенант Владимир Бенедиктов, командир на ВТА на ВКС на Руската федерация. “По същество това е нов самолет. На базата на този самолет се създават самолети за дозареждане, самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (…) Искам да пожелая на екипажите и авиационния полк безаварийни полети и късмет в ученията”, каза командирът на ВТА.

Участие в церемонията взеха и изпълнителният директор на АО “ОАК-ТС” (част от подразделението за транспортна авиация на Обединената авиационна корпорация) Владимир Семенов, губернаторът на Уляновската област Сергей Морозов и главният изпълнителен директор на АО “Авиастар-СП” Василий Донцов.

Договорът за Ил-76МД-90А

През 2012 г. руското министерство на отбраната подписа договор, според който предприятието “Авиастар-СП” трябва да създаде 39 самолета Ил-76МД-90А за въоръжените сили. Като цяло военните планират да придобият повече от 100 такива самолета.

Тази година подразделението за транспортна авиация планира да прехвърли на министерството на отбраната шест самолета ИЛ-76МД-90A. Вече бе предадена първата машина, а за предаване се подготвя още един ИЛ-76MД-90A под сериен номер 0110 – в момента той приключва полетни изпитания. Останалите четири самолета ще бъдат предадени до декември тази година.

Ил-76МД-90А е дълбоко модернизирана версия на ИЛ -76. Новият пилотажно-навигационен комплекс, системата за автоматично управление и комуникационният комплекс подобряват безопасността на полетите, точността на навигацията и десанта.

Последната модификация на известния военно-транспортен самолет се отличава с ново оборудване, включващо “стъклена кабина”, модерни двигатели ПС-90А-76, модифицирано крило и подсилено шаси. На базата на Ил-76МД-90А  се създава самолетът танкер Ил-78М-90А. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.