Руски адмирал: ВМС на Полша не могат да завоюват господство в Балтика

Руски адмирал: ВМС на Полша не могат да завоюват господство в Балтика
Военноморските сили (ВМС) на Полша дори към 2030 г. няма да могат да изпълнят поставената им задача от НАТО по завоюване на господство в Балтика, заявил за РИА Новости бившият командващ на Балтийския флот (2001-2006) адмирал Владимир Валуев.

Той уточнил, че „на поляците им е определена като зона за отговорност Балтийско море, а като цел е поставена достигане на господство на Балтийския театър”.

Вчера, петък, Бюрото за национална сигурност на Полша представи стратегическа концепция за морска сигурност на страната с отчитане на заплахите от страна на Русия.

Авторите на стратегията препоръчват Полша да създаде ВМФ със средна численост, способен да действа далеч от териториалните води във взаимодействие с големите флотове.

„ВМС на Полша са едни, меко казано, от най-стареещите. През 2012 г. Полша е разполагала с 41 бойни кораба, от които 5 подводници (най-новата е на 40 г.). С други думи подводниците се водят само на книга. Строителството на среден военен кораб отнема около 5 г. След 2018 г. полският флот при тази ситуация няма да е в състояние да изпълнява поставените задачи. Към 2030 г. ВМС на Полша, според депутатите от сейма, трябва да бъдат напълно обновени” – казал Валуев.

По негова информация, трябва да бъдат построени 2 подводници и 21 кораба с различно предназначение, както и да бъдат преустроени военноморските бази в Гдиня и Свиноустье.

„В продължение на 10 г. в това строителство трябва да се вложат 10 млрд долара. Заради липса на пари тази програма няма да бъде приета, защото поляците още не са се разплатили с американците за изтребителите F-16. Предлаганите решения надвишават икономическите и финансови възможности и за нея ще трябват десетилетия. Дори орязан вариант на тази програма е трудно изпълнима заради големите разходи. Полският народ, както се казва, може да остане без гащи и за това ще заклейми с позор своята законодателна и изпълнителна власт” – счита адмиралът.

Освен, че задачата е нереална, ако оценяваме поляците като моряци, то за техен срам те не спадат към добрите моряци. И ако допуснем, че на ВМС бъде поставена задача да унищожи, да предположим, вече построените кораби към 2030 г., това няма да е сложна задача” – е уверен адмиралът.


Loading...

„Полските ВМС, отговарящи в НАТО за Балтика, се намират в плачевно състояние. Проблемът за стареенето обаче е характерен и за ВМФ на Русия, в частност за Балтийския флот. Затова е много правилно, че у нас е приета и се изпълнява програма за превъоръжаване до 2020 г.” – добавил Валуев.
Превод и редакция: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.