Русия прави напълно роботизирана подводница, способна да преодолява екстремно дълги разстояния

Русия прави напълно роботизирана подводница, способна да преодолява екстремно дълги разстояния
В централното конструкторско бюро “Лазурит” в Нижни Новгород започна строителството на безпилотния апарат за свръхдълги плавания за Северния морски път.

Очаква се апаратът да може да преодолява в автономен режим около 10 хил. км под дебел лед.

Както съобщи пред РИА “Новости” заместник-главният директор на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ) Игор Денисов, в ЦКБ вече е създадена специална лаборатория, в която са започнали изготвянето на първия демонстрационен образец.

“До 2020 г. се планира създаването на три демонстратора, след което ще преминем към морските изпитания в Черно море по маршрут Севастопол – Сочи и обратно. За 2022-2023 г. се планира преминаване на Северния морски път”, уточни Денисов.

В Русия вече има създадени безпилотни подводници, способни да преодоляват аналогични и дори по-големи разстояния. Такъв например е апаратът “Посейдон”, който на практика представлява роботизирана атомна подводница. Новият комплекс на име “Сарма” се отличава с това, че ще разполага не с ядрен двигател, а с анаеробна силова установка. Преимущества на този подход са голямата икономичност и екологичност.

Засега основни задачи на “Сарма” ще бъдат сеизмологичното проследяване и подсигуряването на безопасните плавания по Северния морски път. При плаване апаратът ще разчита на собствена навигация без връзка с космическите спътници, пише “Российская газета“. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.