Дали Русия може да построи самолетоносач, по-масивен от най-големия кораб в света?

Дали Русия може да построи самолетоносач, по-масивен от най-големия кораб в света?
Русия има потенциал да проектира “кораби гиганти”, като например самолетоносач от следващо поколение, чиято водоизместимост да надхвърля 100 хил. тона.

Русия има сериозен потенциал за изграждането на следващо поколение самолетоносач, чиято водоизместимост да надхвърля тази на съществуващия “Адмирал Кузнецов”, заяви пред “Взгляд” председателят на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) Алексей Рахманов.

Рахманов каза, че в момента ОСК проучва възможността за изграждане на такъв кораб, както и че “има потенциал това да се реализира”. Той добави, че към този момент в Русия има две платформи, на които могат да се изграждат “кораби гиганти”. Една от тях носи името “Севмаш”, а името на другата платформа не бе съобщено от председателя на ОСК.

Руски конструктори вече предложиха подобен проект, който носи името “Щорм”. Това е плавателен съд с наистина впечатляващи размери. Общата му водоизместимост ще бъде повече от 100 хил. тона, от които само палубата за излитане е с площ 14 хил. кв. метра. Очаква се “Щорм” да може да носи до 100 бойни самолета от поколение 4+, 4++ и 5 (палубна версия).

Самолетоносачът “Адмирал Кузнецов” все още е на въоръжение в руския ВМФ. Той е въведен в експлоатация преди 27 години. Неговата водоизместимост е 60 хил. тона, дължината му е  306 м, а екипажът му се състои от 1980 души. На самолетоносача могат да се настанят до 50 самолета и хеликоптера.

“Адмирал Кузнецов” в момента е извън експлоатация, тъй като е подложен на ремонт, който ще бъде разширен със сериозен пакет за модернизация.

Модернизацията включва интегрирането на ново поколение устройства за енергийната сигурност, пълна подмяна на всички инсталации на борда, както и на всички остарели котли и помпи. Предвижда се инсталиране на ново оборудване, което да се използва по време на излитане и кацане на съответното въздухоплавателно средство, включително системи за наблюдение и управление.

Предстои значителна модернизация на въоръжението на борда, особено на ПВО компонента (корабен вариант на хибридния ракетно-оръдеен комплекс”Панцирь-ME”). Общата цена на всичко това възлиза на 60 млрд. рубли (над 798 млн. евро). Ремонтът и модернизация на “Адмирал Кузнецов” трябва да приключат през 2020 година. Очаква се до средата на 2021 г. той отново да бъде в редиците на руския ВМФ. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.