Революция във войните: “Калашников” публикува видео с тестовете на “умен” боен модул

Революция във войните: "Калашников" публикува видео с тестовете на "умен" боен модул
Концерн “Калашников” показа как работи автоматична станция за управление на оръжия, контролирана от боен изкуствен интелект.

“Тя може да функционира в режим на боен дистанционно управляем модул, предоставяйки на оператора автоматично разпознаване и осветяване на целта, автоматично съпровождане на наземни, въздушни и морски цели и балистичен изчислител.

Същевременно оръжието е оборудвано със система за жироскопска стабилизация, която позволява да се стреля в движение, както и с двуспектърна оптика, с която комплексът може да се използва по всяко време на денонощието и в условия на ограничена видимост”, съобщават от “Калашников медиа”.

Станцията може успешно да изпълнява задачи без човек-оператор. Изкуственият интелект открива и разпознава целите, определя приоритетите в последователността на поразяване, дава команди на средствата за съпровождане на целите и взема решения за откриване на огън.

“Изкуственият интелект е построен на базата на изкуствени невронни мрежи и може да се дообучи в процеса на работа. Във видеото е представен един от режимите на работа, в които станцията сканира сектора на оперативното пространство, разпознава заплашителните обекти, указва типа обект (човек или машина), взема решение за необходимото количество изстрели за гарантираното унищожение и осъществява поражението”, поясниха от концерна.

Отбелязва се, че станцията може “самостоятелно да взема решения за изключване от сектора за поразяване на обектите, които не представляват опасност” – животни например. Изкуственият интелект с автоматично съпровождане е съвместим с всички бойни модули на концерн “Калашников”.

По-рано от концерна създадоха комплект военна екипировка и снаряжение за работа на спецподразделенията в арктически условия. През август “Калашников” разработиха и новия автомат АК-308 и представиха новия безпилотен комплекс ZALA 421-16E5V2, способен да прекара до 14 часа във въздуха. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.