Получихте ли призовка ?

Получихте ли призовка ?


Мобилизация на пенсионери пълзи из страната, те ще борят заплахите, докато младите ловят покемони…
МВР и МО са започнали кампания по привикване на запасняци, сочат наши наблюдения из социалните мрежи. Доста хора вече показаха повиквателните си. Обстоятелството, че започват подобни привиквания, както и това, че все по-често наблюдаваме военни камиони и техника по улиците, сочи че обществото постепенно изпада във все по-военна ситуация.

Но има и смешна страна на случващото се, всъщност може ли нещо да не стане пародия при управлението на Бойко Борисов? Та МО на Ненчев праща повиквателни предимно на хора около пенсионна възраст. Това е доста странно, защото със старци да браниш държавата е по-неефективно.

Най-вероятната причина за случващото е, че се просто реални архиви съществуват основно за по-старите войници и сержанти. С напредването на НАТО към армията ни, тя ставаше все по-разглобена и разкапана. Възможно е последните отслужили набори (т.е. най-младите запасняци) изобщо да не фигурират никъде на отчет. Факт е, че много запасняци от по-младите (вкл. авторът на тези редове) изобщо дори не знаят къде трябва да се явят при мобилизация. По-старите отслужили знаят (еди кое си училище и и пр.).

Най-най-младите потенциални бойци – тези които са между 20 и 30 години, пък изобщо не са служили. Наборната служба отпадна от края на 2007 г. МО призовки Това означава, че последният отслужил войник следва да е бил поне на 18 години през 2006 г., т.е. да е роден през 1988 г. Днес той би бил на 28 години. Разбира се, толкова “млади” войничета в запаса едва ли имаме много. Никой не влизаше на 18, а и много народ се отлагаше за след висшето образование. Най-вероятно основната маса млади “запасняци” е над 33-34 години вече.

Съществува и друг сериозен проблем – реалната подготовка. След 1989 г. ученията и нивото в армията драстично спаднаха. Фактически тези войници само формално са отслужили, но реално не са никакви войници. Поне повечето. Истински войници са тия, дето са служили до 1989 г. Т.е. тези, които са набор до 1970-та. Днес като запасняци те са на 46 години най-младите.


Loading...

Така възникването на извънредна ситуация доведе до поредния военен абсурд – старците ще пазят държавата, докато младите ловят покемони по улиците…
Източник:gudelnews.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

Comments are closed.