Защо няма войници за българската армия +ВИДЕО

Защо няма войници за българската армия +ВИДЕО
о.з. ген. Кирил Цветков

Според о.з. ген. Кирил Цветков и Николай Цонев армията ни е небоеспособна дори в мирно време
Липсват годни за армията военнослужещи. Проблемът не е нов, но се задълбочава. Тежката демографска криза, икономическата изостаналост или страховете от възможни конфликти. Къде се крие проблемът?
В една от механизираните ни бригади, в началото на годината е проведен конкурс за нови професионални войници. За 220 места са се явили 305 кандидати. Дотук, добре, но класиралите се са само 121. Така сто места остават празни, съобщава NOVA.
Част от кандидатите отпадат заради липса на образование, други се провалят на изпитите за физическа, и не по-малко важната, тъй като се работи с оръжие, психическа подготовка.

Но това не е единственото подразделение, в което подходящи хора за службата не достигат. Общо от началото на годината са обявени в различните части на българската армия 462 длъжности, а са се класирали по-малко от триста. И не всички класирали се, постъпват в редовете на войската.

„Кандидати за военна служба, не се колебайте, отдайте своите сили и възможности за укрепване на боеспособността на въоръжените сили на Отечеството ни – Република България!”
Това пише в рекламната брошура на армията. Но, изглежда основният проблем не е колебанието на кандидатите.
Според бившия началник на Главния щаб на сухопътните сили, тревожните данни влияят пряко на отбранителните ни възможности.

„Имаме 40% некомплект! 20% се е смятало преди, че ако има загуби, поделението е небоеспособно. Нашите в мирно време са небоеспособни”, обяснява генерал о.з. Кирил Цветков от Асоциацията на Сухопътните войски на България.
Кадровиците от министерството не отричат проблема.
„Имаме проблем от гледна точка на това, че има недостатъчен процент достатъчно подготвени хора, които могат да бъдат приети за военнослужещи във въоръжените сили”, казва полк. Игнат Спахийски от дирекция „Управление на човешките ресурси” в Министерството на отбраната.

Няма подходящи кадри, кандидатите са главно трайно безработни. Много малко са тези, които намират военната служба за гордост и призвание. За проблема многократно е докладвано, и на президента, и на министерския съвет, и на парламента. Провеждат се конференции, но резултат засега няма.
Източник:vesti.bg

Николай Цонев
Николай Цонев

А според бившият министър на отбраната Николай Цонев липсата на мотивация в Българската армия ще продължава да нараства !

След идването на Николай Ненчев почти всички придобивки на военнослужещите са спрени както и всички материални и нематериални стимули !

Липсата на професионален подход в Армията ще се задълбочава поради постоянното напускане на професионалистите от управленският и офицерският състав!

Всички не виждаме, че в момента МО не може да набави обикновени военнослужещи и поддържащ състав, а как ще се справи с офицерският състав, за който Б.А. и държавата ни е инвестирала години и средства ?


Loading...

Това е най-ценният ресурс на една Армия, а именно обучените и подготвени тесни специалисти и управленски кадри !
Липсва и уважение към Българският офицер и войник, липса уважение към пагона, а това допълнително влошава и без това отчайващото положение в армията ни !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.