Герой на Граничните войски или престъпник

Вергил Ваклинов и кучето Вихър
Вергил Ваклинов и кучето Вихър

Паметна плоча на граничаря Вергил Ваклинов и кучето Вихър !

Тази паметна плоча е в чест на българският граничар Вергил Борисов Ваклинов и неговото куче Вихър, които през 1953г. загиват на границата при изпълнение на служебните си задължения по охрана и отбрана на държавната граница на България.

Плочата е издигната до Римския мост в местността Доспат дере между селата Бръщен и Црънча.

Тук, на 1 юли 1953 г. граничарите младши сержант Вергил Ваклинов и редник Трайко Стаменов със служебното куче Вихър се присъединяват към колеги от съседна гранична застава, преследваща група от 4 диверсанти.

Вергил Ваклинов пресича пътя на нарушителите, преследва ги по посока на държавната граница, като успява да залови жив един от тях.

Паметна плоча на граничаря Вергил Ваклинов и кучето Вихър
Паметна плоча на граничаря Вергил Ваклинов и кучето Вихър

В местността Чуката (сега Ваклинова чука), намираща се на 700 м. югоизточно от село Бръщен, той е тежко ранен при престрелка с другите трима нарушители.

Един нарушител е убит от служебното куче Вихър, което също загива в схватката с него.
Останалите двама от диверсантната група успяват да преминат на гръцка територия.

След приключване на сражението тежко раненият Вергил Ваклинов през нощта в продължение на часове е носен на ръце от другарите си до съседното село Марулево (прекръстено 1960г. на Ваклиново), но за съжаление умира преди да бъде транспортиран до болница. Вергил Ваклинов е удостоен постмъртно със звание младши лейтенант и отличие “Герой на Граничните войски”.Паметна плоча на граничаря Вергил Ваклинов и кучето Вихър

Ние от WARS.BG искаме да Ви напомним тази история !
Тя е от времето когато България имаше граница и имаше България !
Днес диверсантите се наричат мигранти, днес диверсантите не се посрещат като закононарушители, а се настаняват в хотели за сметка на държавата, дава им се храна и топли завивки, дават им пари !

Днес няма застави, а самите граничари оцеляват в импровизирани заслони горе в планината !
Някога и граничарските кучета имаха звания и медали и се отнасяха с тях като с офицери !
Някога ако заловиш закононарушител те награждават със звание “Герой на Граничните войски”.
Днес ако заловиш диверсант – мигрант ти се превръщаш в закононарушител от БХК и правителството знаят как да те превърнат в такъв !


Loading...

Живеем във времена на срам и позор !
Лека им пръст на героите наши дали животът си за да опазят границата и честа на България!
Поклон и светла им памет !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.