План за действие в 30 минути: как би реагирала Русия на ядрена атака?

План за действие в 30 минути: как би реагирала Русия на ядрена атака?

Евакуация на президента, включване на “мъртвата ръка” и защита на населението.

Опровержение: макар да има план за действие в случай на ядрена атака, руското министерство на извънредните ситуации смята, че подобно нападение над големите руски градове е малко вероятно.

***

Откакто през август 1945 г. светът вижда ядрените оръжия в действие, държавните лидери започнаха да разработват сложни планове за това как страните им да действат, ако бъдат атакувани с такива.

Руснаците също имат своя план. Въз основа на съобщения в медиите и официални документи ще го реконструираме тук: минута по минута.

18:00

По време на Студената война основен ядрен съперник на Русия е САЩ. Дори днес, много след края на голямото ядрено противопоставяне, конспиролозите смятат, че времето на евентуална ядрена атака над Русия би било в 18:00 часа: сутрин в САЩ и вечер в Москва, където голяма част от населението е в задръстванията по пътя за дома.

18:01

Непосредствено след изстрелването на ядрената ракета системата за ранно предупреждение на Русия изпраща сигнал до командния център за противоракетна отбрана. Система от сложни радари и сателити докладва на военното командване за мястото на изстрелване, скоростта и траекторията на ракетата. Тя също така изчислява приблизителното време на удара.

18:02

Ако военните потвърдят, че Русия наистина е нападната с МКБР, правителството и хората ще разполагат само с 30 минути, за да се подготвят за атаката, ако  ракетата е изстреляна от Северна Америка… и значително по-малко, ако е пусната от подводница, разположена в Атлантическия океан. Излишно е да казваме, че в случай на ужасен ядрен тероризъм е въпрос на секунди.

18:05

По това време е много вероятно да армията да започне евакуацията на президента и останалите правителствени лица на безопасни места.

Макар че точното местоположение е секретно, знаем, че президентът разполага с редица пътища за евакуация.

Най-известният от тях е “Самолетът на съдбата” – “Туполев” Ту-214СР, подобен на този от ВВС по функциите си: да пази главнокомандващия в безопасност и да осигурява непрекъсната комуникация с военните сили в страната.

Известно е, че Кремъл разполага с три от тези самолети, които са на стойност от около €130 милиона.

18:10

До този момент президентът може да избере дали да вкара в действие легендарния “Периметър”. Тази напълно автоматизирана система с изкуствен интелект, позната като “мъртвата ръка” поради зловещата си роля, гарантира ответния удар, дори ако страната е срината, командването е ликвидирано или няма никой жив, който да се натовари с отмъщението.

18:11

“Периметърът” започва сложен процес на мониторинг на сеизмичната активност, радиация, атмосферно налягана и признаци на ядрена експлозия на територията на Русия. Започва също да следи интензивността на военната комуникация за признаци на висока тревога, които непременно са последвани от ядрена атака.

18:12

Останалата част от правителството вероятно ще бъде евакуирана заедно с президента. Също като САЩ, където има план за действие на правителството, Русия има собствен сценарий за наследник на най-високата позиция в страната – ако действащият президент не може да изпълни задълженията си.

Руският премиер – първият лидер след президента – вероятно ще бъде евакуиран с останалите министри и други граждански и военни служители, които са натоварени с управлението на страната при извънредни ситуации.

Скривалищата, разбира се, са секретни. Известно е обаче, че подземията на Москва са изпълнени с различни бункери, много от които построени още по времето на Йосиф Сталин.

Някои от тях, като бункер 42 на гара Таганская, губят предназначението си и днес са атракции за туристите. Но много други са непокътнати.

Мистериозният проект с кодово име Д-6 и широко известен като “Метро-2” раздува слуховете за тайните пътища за евакуация на държавните служители.

18:15

Обикновените хора трябва да бъдат уведомени за предстоящата атака. В Русия министерството на извънредните ситуации е натоварено с логистиката около “Съдния ден”.

В случай на ядрена атака министерството се заема с евакуацията на големите градове в провинцията, но тази стратегия не може да бъде изпълнена в кратки срокове. Вместо това по-вероятен изглежда планът да се използват масови бомбени убежища.

Московското метро е може би най-добрият пример за такава структура: то е достатъчно дълбоко, за да осигури защита от ядрена експлозия, а много от станциите са оборудвани със защитни врати и въздушни филтри.

Специален правителствен план, одобрен от министерството на строителството, поставя лимити на това колко бързо хората трябва да влизат в метрото в извънредна ситуация (включително ядрена атака). “Изчисленото време за попълване на станциите и тунелите след сигнал на гражданска защита е 10 минути”, гласи документът. В някои случаи то може да бъде ограничено до 15 минути, но не и повече.

Естествено, обществото вероятно ще бъде предварително уведомено, в случай на ядрена атака срещу страната, и скъпоценните 15 минути няма да бъдат загубени. Правителствените нормативи правят масовото укриване възможно, ако сирените се задействат в кратки срокове.

18:30

По това време президентът, правителството и военното командване на страната, както и обикновените хора, трябва да са готови за действие, като се скрият във въздуха, в бункери или в метрото.

От там оцелелите ще трябва навигират свят, който никой от тях не е виждал преди. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.