Русия представи нови, 10 пъти по-ефикасни снаряди за “Торнадо-Г”

Русия представи нови, 10 пъти по-ефикасни снаряди за "Торнадо-Г"
Реактивните системи за залпов огън “Торнадо – Г” ще получат нови 122-мм снаряди, които превъзхождат по ефективност стандартните неуправляеми снаряди 9M22У от 6 до 10 пъти.

Образци на новите боеприпаси бяха представени на международния форум “Армия 2018”.

За “Торнадо” са разработени общо три нови боеприпаса. Първият тип е неуправляем реактивен снаряд с отделяща се осколочно-фугасна глава. Този тип е предназначен да поразява живата сила на врага, небронирана техника, командни пунктове и други цели. Може да поразява обекти на разстояние от 5 до 20 км.

“Ефективността на поразяване на този снаряд е шест пъти по-висока от тази на неуправляванемия реактивен осколъчно-фугасен снаряд 9M22У на системите “Град””, отбелязаха от пресслужбата на концерна “Техмаш”.

Вторият тип е бронебоен снаряд, който има касетъчна бойна глава с кумулативно-осколъчни бойни елементи. Те пробиват броня с дебелина до 140 мм. В същото време ефективността на поразяване, както отбелязаха от предприятието, е десет пъти по-висока от тази на стандартната ракетна система “Град”.

За първи път бе представен и неуправляемият снаряд с осколъчно-фугасна глава с увеличена мощност 9М538. Бойната му глава може да носи 34,5 кг взривно вещество. Броят на готовите 6-мм елементи в нея достига 1312, а на 9-мм- 2660 броя.

“Плановете са да подобрим системата “Торнадо-Г”. Продължаваме да работим по повишаване ефективността на тази реактивна система и вече намерихме необходимите технически решения”, каза генералният директор на “Техмаш”  Владимир Лепин. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.