Новости: модернизираната огнехвъргачна система ТОС-1А “Солнцепек” вече с реактивна броня?

Новости: модернизираната огнехвъргачна система ТОС-1А "Солнцепек" вече с реактивна броня?
В Русия продължава усъвършенстването на тежката огнехвъргачна система ТОС-1А “Солнцепек”.

На международния военно-технически форум “Армия-2018” за първи път беше представен модернизираният вариант на машината, отбелязва “Российская газета“.

В цялото разнообразие на форума новата машина на Омския завод за транспортно машиностроене се отличава с внедрена динамична защита, която сега покрива горната предна част на корпуса. Освен това отстрани са поставени и блокове реактивна броня. Според изданието тези подобрения увеличават способностите на “Солнцепек” за по-ефективно противодействие не само на противотанковите управляеми ракети, реактивните гранати, но и на бронебойните снаряди на танковите оръдия.

Ходовата част се  есдобила с нови гъсенични ленти, а мощността на двигателя е увеличена до 840 конски сили. Сега ТОС-1А до голяма степен е унифициран с основния боен танк Т-72Б3.

Също така на “Армия-2018” бяха представени данните за употребата на 220-мм неуправляеми реактивни снаряди МО.1.01.04М от “Солнцепек”. Тази ракета е с дължина от 3,72 метра, а масата ѝ достига 216 килограма. При това снарядът може да се ползва както в -40-градусов студ, така и при 50-градусови жеги и да изминава разстояния до 6000 метра.

ТОС-1А се представиха прекрасно по време на бойните действия в Сирия и Ирак. В момента доставките на модернизирани “Солнцепек” и транспортно-зареждащи машини за тях продължават в руската армия. На “Армия-2018” бяха подписани и нови договори, отнасящи се до машините. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.