Русия планира да започне производството на най-големия “летящ кораб” в света – с маса от 90 тона

Русия планира да започне производството на най-големия "летящ кораб" в света - с маса от 90 тона
В Русия планират да възобновят производството на самолета-амфибия А-40 “Албатрос”.

Това в навечерието на “Гидроавиасалон-2018” съобщиха от Обединената авиостроителна корпорация пред РИА “Новости”.

А-40 “Албатрос” (Бе-42, изделие “B” или Mermaid по класификациите на НАТО) е най-големият в света самолет-амфибия. Разработен е за замяна на Бе-12 (съветският противоподводен самолет-амфибия). Максималната му излетна маса е от 90 тона, с каквато не може да се похвали нито един самолет от такъв клас.

“Албатрос” е същински “летящ кораб”, крилете му са изработени с умерена стреловидност и има Т-образна опашка.

През 1986 г. той прави първия си полет от суша, след година за първи път се издига във въздуха от вода. Въпреки това проектът е изоставен след разпада на Съветския съюз.

Преди две години началникът на Морската авиация на Черноморския флот Генадий Загонов съобщи, че най-новите А-40 ще заменят самолетите-амфибия Б-12 в рамките на цялостното обновяване на авиопарка.

Гидроавиосалон се провежда между 6-9 септември в Геленджик. Мероприятието се организира веднъж на две години на територията на летището и изпитателно-експерименталната база ПАО “ТАНТК имени Г. М. Бериева”.

Организатор на “Гидроавиасалон-2018” е министерството на промишлеността и търговията – основател на ОАК. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.