Тиха и смъртоносна: Aмериканците хвалят снайперската пушка МЦ-116

Тиха и смъртоносна: Aмериканците хвалят снайперската пушка МЦ-116
Руските оръжейници са успели да създадат една от най-смъртоносните снайперски пушки в света – най-новата модификация МЦ-116М, конструирана за муниции с калибър 12,7 мм, пише онлайн изданието Popular Mechanics.

Оръжието разполага с уникална комбинация от пробивна мощ и безшумна работа. Основният модел, който работи с муниции калибър 7,72 мм и има ефективен обсег до 800 м, е разработен още през 1997 година. Новата версия беше представена на военнотехническия форум “Армия 2018” и е с различни характеристики на качеството.

Стрелковото оръжие със заглушител е предназначено основно за специални операции. Според ветерана от Виетнамската война генерал Робърт Скейлс от САЩ в реални бойни условия противниците рядко имат визуален достъп един до друг – те се ориентират по звука и пламъка от изстрелите. Страната, която е по-трудна за откриване, има огромна преднина в битката.

Авторът на текста посочва, че самата идея оръжие с калибър 12,7 мм да се направи тихо е “странна и сложна”. За тази цел обикновено се използва по-малък калибър – напр. 5,6 мм. Трудност е и фактът, че не е достатъчно да се заглуши само оръжието – звукова вълна предизвиква и самият куршум.

Руските оръжейници са намерили решение на този проблем – масивните куршуми на МЦ-116М летят с подзвукова скорост, без да губят своята прецизност. Освен това калибърът 12,7 мм обикновено се използва за картечници и снайпери с голям обсег, така че дори и при ниска скорост той запазва пробивната си мощ.

Новото руско оръжие може да се превърне в новия стандарт при безшумните снайперски оръжия, пише Popular Mechanics.

Трябва да се отбележи обаче, че МЦ-116М ще се използва ограничено – в редиците на специалните части. То ще бъде особено подходящо за бой в градски условия, където е на практика невъзможно да се определи откъде идва изстрелът, пише изданието. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.