Немският Stern: Западните военни експерти подцениха възможностите на руския “Циркон”

Немският Stern: Западните военни експерти подцениха възможностите на руския "Циркон"

Хиперзвуковата ракета с морско базиране “Циркон” се оказва доста по-бърза, отколкото предполагаха западните експерти. Това се твърди в статия на журналиста Гернот Крампер, публикувана в немското издание Stern.

“Понеже скоростта на ракетата е 11 000 км/ч, пет минути са достатъчни, за да достигне тя до Пентагона и да го унищожи”, се посочва в статията, цитирана от РИА “Новости”.

По информация на изданието западните експерти са предполагали, че скоростта на “Циркон” не превишава 6000 км/ч.

Въпреки това ракетата надмина тези очаквания: скоростта ѝ, а също  и радиусът ѝ на действие от 1000 км, правят прехвата ѝ невъзможен.

“На подобни ракети могат да се противопоставят само електронни системи за ПВО и лазерно оръжие”, заключва Крампер.

Руският президент Владимир Путин в обръщението си пред Федералното събрание на 20 февруари заяви, че новата хиперзвукова морска ракета “Циркон” ще има скорост от 9 Маха, а обсегът на полета ѝ ще е над 1000 км. С нея ще бъдат въоръжени както перспективните, така и стоящите на въоръжение кораби и подводници.

По думите на Всеволод Хмиров, контраадмирал в оставка, Герой на Русия и кандидат на техническите науки, ракетата гарантирано може да порази целта си за 5 минути от разстояние до 500 км от брега.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.