Американски експерти разкриват строго пазена тайна за руското апокалиптично оръжие “Посейдон”

Американски експерти разкриват строго пазена тайна за руското апокалиптично оръжие "Посейдон"


Американското списание The National Interest публикува материал, според който руският дълбоководен дрон-торпедо “Посейдон” е разработен през 1989 година. Твърдението е направено на базата на индекса ГРАУ 2M39, за който се смята, че е свързан с оръжието. Авторът на публикацията Чарли Гао използва държавни архиви за проследяване на различни етапи от разработката на този проект.
“Най-голямото откритие, до което стигнахме, е че ядреният реактор за проекта “Статус-6″ е разработен през 1992 г., т.е. през периода, когато Борис Елцин е бил на власт”, се посочва в материала, цитиран от руския интернет портал “Российская газета”.

По това време проектът носи името “Скиф”, а първите му хидродинамични тестове започват в началото на първото десетилетие на XXI в.”, смята Чарли Гао. Изпитанията в пълен капацитет са извършени през 2008 г., а за носеща платформа служи дизел-електрическата подводница С-90 “Саров”. Ограничен набор от снимки се появява в интернет в началото на 2010 г., но по онова време никой няма представа какво тества руският флот.

Освен това авторът отбелязва, че ще бъде ускорено конструирането на атомната подводница К-329 “Белгород”, която трябва да носи “Посейдон”, както и на атомната подводница от пето поколение “Хабаровск“. Две подводници от клас “Антей” (К-132 “Иркутск” и К-442 “Челябинск) ще бъдат модифицирани до стандарта “Антей-АМ”, който, по непотвърдена информация, ще може да използва “Посейдон”. Въз основа на тези показатели авторът смята, че скоро в оперативна експлоатация ще влезе цялата необходима инфраструктура (носещите платформи) за съхраняване и използване на дрона-торпедо “Посейдон”.

Оръжие за “Деня на Страшния съд”
Това е безпилотно ядрено торпедо с междуконтинентален диапазон, което може да променя посоката си в движение. Според източници от разузнаването това подводно устройство ще бъде оборудвано с термоядрени оръжия. Пространството за полезен товар (бойната глава) ще бъде с дължина 6,5 м. Според американското разузнаване такова голямо пространство е достатъчно, за да се приспособи бойна глава с мощност от 100-150 мегатона тротил. Наскоро руски източници съобщиха, че подводният дрон ще носи бойна глава, раняваща се на 2 мегатона. В допълнение към ядрената бойна глава той ще може да носи и конвенционална бойна глава, което е малко вероятно, като се има предвид цената на такъв “колос”, която със сигурност не е малка за операции в тактически мащаб.

По всичко личи, че “Посейдон” е оръжието, което ще принуди американските “ястреби” да се включат в цялостен диалог!

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.