Стана ясно кога ще се появи новият руски ракетен екраноплан

Стана ясно кога ще се появи новият руски ракетен екраноплан
Екранопланът “Орлан” ще бъде изграден в рамките на изпълнението на текущата държавна програма за въоръжение до 2027 година, заяви руският вицепремиер Юрий Борисов.

“Държавната програма за въоръжение за периода 2018-2027 г. предвижда опитно-конструкторски дейности по изграждането на опитен образец на “Орлан”, каза Борисов, цитиран от “Взгляд“.

Той отбеляза, че екранопланът ще получи ракетно въоръжение и ще се използва за патрулиране на морски райони.

“Ще носи ракетно въоръжение. Основно приложение ще намери по Северния морски път, където инфраструктурата ни не е особено развита. Той ще може да патрулира, да покрива тези райони”, допълни Борисов.

Според него екранопланът може да се използва например и в Каспийско и Черно море.

През октомври 2017 г. бе съобщено, че за руските военни се разработва свръхтежък транспортно-десантен екраноплан, способен да каца не само върху вода, както предшествениците му, но и на суша. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.