Ловец на самолети и хеликоптери: руснаците показаха новият брониран автомобил “Тайфун-ПВО”

Ловец на самолети и хеликоптери: руснаците показаха новият брониран автомобил "Тайфун-ПВО"
В Краснодарския край на полигона Ейский започнаха изпитанията на най-новия руски брониран автомобил “Тайфун-ПВО”, съобщи “Российская газета“.

Машината е предназначена за транспортиране на военните, обслужващи преносими зенитни ракетни комплекси “Игла”, което увеличава тяхната ефективност при поразяване на въздушни цели.

В изпитанията, които се провеждат в рамките на общовойсковия конкурс за единици за ПЗРК “Чисто небе”, участват два автомобила.

От пресслужбата на Южния военен окръг уточниха, че новият “Тайфун-ПВО” е със задвижване 4х4 и с повишена проходимост. Автомобилът е с комбинирана защита от стомана и керамична броня, което осигурява защита и мобилност на подразделенията за ПВО.

“Представители на завода-производител провериха машината на специално подготвено трасе с преодоляване на най-различни препятствия”, съобщиха от военното ведомство.

Експерти отбелязаха, че новата бронирана машина прилича външно на “Тайфуненок”. Той бе представен за първи път през октомври 2015 г. на Деня на иновациите в Южния военен окръг. В бронирания му корпус са разположени десет седалки за екипажа и десантчиците. Полезният товар на машината е 2 тона. Комбинираната броня защитава войниците от бронебойни патрони 7,62х54R.

Екипажът ще остане невредим, дори и под колелата на автомобила да избухнат 8 кг тротил. Двигателят с мощност 350 к.с. позволява на колата да развива скорост до 105 км/ч. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.