Ветерани от руското разузнаване искат повече жени сред шпионите

Ветерани от руското разузнаване искат повече жени сред шпионите
Броят на жените, работещи в руското разузнаване, включително на ръководни длъжности, ще се увеличава, уверен е служителят в нелегалното разузнаване Андрей Безруков.

“Да, аз съм за полово равенство. Големият брой мъже в професията в сравнение с жените е отживелица от онова време, в което сме живели”, смята Безруков, илюстрирайки думите си с пример за ЦРУ и британските разузнавателни служби, където “има повече жени, включително на ръководни длъжности”.

“Разузнаването много често се основава на интуицията. А интуицията, смея да кажа, се отдава на жените в по-добра форма, отколкото при мъжете”, заяви разузнавачът, цитиран от “Взгляд“.

Безруков, Елена Вавилова и Андрей Броников презентираха художествения роман за нелегалните разузнавачи на име “Жената, която умее да пази тайни”.

“Защо той (романът) е от името на жена? Защото, струва ми се, в съвременната ни литература липсват истории за жени, още повече за жени в разузнаването”, сподели Вавилова по време на презентацията в Москва.

Романът е написан от нея в съавторство с Броников. Той разказва за работата в разузнаването. Вавилова поясни, че една от причините за написването на книгата е желанието да се покаже образът на съвременния разузнавач, туй като изобразяването му в киното често се различава от действителността. Същевременно Вавилова отбеляза, че хората, които “очакват от романа шпионска детективска история, ще бъдат разочаровани” поради факта, че работата в разузнаването често е доста рутинен труд.

Безруков и Вавилова работят над 20 години в Северна Америка под имената Доналд Ховард Хитфилд и Трейси Ли Фоли. Те са депортирани заедно с още осем руснаци, които са задържани в САЩ на 9 юли 2010 г. по обвинение в незаконна дейност. В размяна Русия освобождава четирима затворници, предавайки ги на американската страна. Сред четиримата е и помилваният от руската страна Сергей Скрипал, за когото Западът твърди, че е отровен от Москва в Солсбъри.

Участниците в американския шпионски скандал нямат право да припечелват от него в САЩ. Съгласно споразумението, по което са депортирани в Русия, всяка печалба, свързана с публикуването на материали за ареста и дейността им като руски агенти, ще бъде конфискувана в полза на американското правителство. Във връзка с това “руските шпиони” не могат да продават книги в САЩ, както и права за екранизацията на своите истории.

През 2017 г. беше съобщено, че след дълги съдебни дела синът на Вавилова и Безруков Алекс Вавилов е успял да си възстанови канадското гражданство, от което беше лишен след разобличението на родителите му.

На базата на историята на Фоли е заснет и популярният телевизионен сериал “Американци”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.