Какъв трябва да стане руският изтребител от 6-о поколение

Какъв трябва да стане руският изтребител от 6-о поколение
Изтребителят от пето поколение Су-57 (Т-50) тепърва “се изправя на крилете си”

Девет такива машини преминават различни изпитания и през следващата година трябва да влязат на въоръжение във Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия.

В същото време в Русия активно се работи по машината от следващото, 6-о поколение, заяви заместник-генералният директор на концерна “Радиоелектронни технологии” (“Радиоэлектронные технологии” – КРЭТ) Владимир Михеев в интервю за руския телевизионен канал “Звезда” по време на неотдавна приключилия авиосалон МАКС-2017. По думите на Михеев първият образец на самолета на бъдещето може да се появи до 2030 г. 

Михеев не навлезе в подробности около бъдещия изтребител – той разкри единствено, че машината ще бъде създадена от композитни материали, които гарантират технологията “Стелт”. Самолетът ще има двигатели, които ще могат да изпълняват крайцерски свръхзвуков или дори хиперзвуков полет.

Най-главното по думите му обаче е, че самолетът на бъдещето ще получи ново свръхинтелигентно бордово оборудване, което ще позволи да се увеличат възможностите на изтребителя от ново поколение до висота, непостижима за съвременните машини.

Войната на бъдещето

Както разказа пред “Руски дневник” заместник-генералният директор по НИОКР (Научно-изследователските и опитно-конструкторските дейности) за бордовото оборудване на Концерна за радиоелектронни технологии (КРЕТ) Гиви Джанджгава, изтребителите на бъдещето ще могат не просто да изпълняват редица задачи, непосилни за днешните самолети, – да летят при хиперзвукови скорости, да работят напълно самостоятелно без участието на пилота и др. Те ще използват и средства за радиоелектронна война (РЕБ) не само като оръжия, но и като “силова броня”, която открива целите със собствени локатори и насочва към тях ракети с високоточни бомби.

Летящата армада на бъдещето трябва да работи и като ято – да координира действията си в група без контрол от човека, да обменя разузнавателна и бойна информация, а също и да си взаимодейства с наземните и дори с космическите сили.

По думите на Джанджгава това се нарича мрежово центриране и се възприема като една от основните характеристики на изтребителя от 6-о поколение.

“От гледна точка на експертите по електроника съвременните летателни апарати са достигнали равнище, при което вече е невъзможно да се повишават в пъти техните възможности. Модификациите на Су-27, Су-30 и МиГ-35 заедно с техните двигатели дават само 30% от превъзходството им над предшествениците им по скорост, маневреност и др. А създаването на нов “мозък” на бордовото оборудване увеличава ефективността в пъти”, отбеляза Джанджгава.

По думите му единствената машина, която може да покаже това на практика, е изтребителят Су-57 (Т-50). В конструкцията му за първи път е използван радар с активна фазирана решетка (АФАР).

Новият локатор може да сканира пространството, премествайки за част от секундата обзора си на 200° отстрани на изтребителя. При това той може да избира цели, да насочва към тях оръжие, да работи като средство за радиоелектронно противодействие, а също и да създава електронна “пелерина-невидимка” около изтребителя. 

По думите на експерта именно АФАР днес позволява да бъде осъществена идеята за централизирано мрежово водене на бойни действия, където изтребителят става команден пункт за наземните войски, противовъздушните системи, а също и на групата изтребители.

Оръжието на самолета от 6-о поколение

Освен всичко това изтребителят от 6-о поколение ще може “да изгаря” очите на вражеските ракети, прогнозират от КРЕТ.

Тези задачи пак ще решава радарът с активна фазирана решетка.

Антената на комплекса, както съобщи за “Руски дневник” Джанджгава, е в състояние да предава сигнал на средствата за радиоелектронно потискане. Като се знае, че антената на Су-57 (Т-50) на практика покрива 200° около изтребителя, може да се предположи, че този лъч може да удари по посока на полета на самолета, от страничната му повърхност или от ръба на крилата.

Тоест, като във филм фантастика, машината ще бъде обвита от сфера от електронна броня, която я прави не само невидима за противника, но и самата тя представлява оръжие, което “изключва” оръжейните комплекси на противника.

Освен електронно оръжие изтребителят от 6-о поколение ще има и традиционно.

По думите на Михеев това ще бъдат хиперзвукови ракети със свръхголям обсег на действие, които са в състояние да поразяват въздушни, наземни и морски цели.


Loading...

При тях ще се използва принципът на “свободния лов и колективната отговорност”. Това означава, че групата от нови ракети с изкуствен интелект самостоятелно избира главните и второстепенните цели, разпределя ги вътрешно и ги унищожава, ръководейки се от важността им. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.