ВИДЕО: Кои са “Стрижите” и “Руските витязи” – поглед от пилотските кабини

ВИДЕО: Кои са "Стрижите" и "Руските витязи" - поглед от пилотските кабини
Кои са “Стрижите” и “Руските витязи”?

AiF.ru ни разкри на кратко историята на познатите въздушни акробати, както и поглед от кабините на МиГ-29 и Су-30СМ по време на репетициите за Деня на Победата.

“Стрижи” – авиационна група от висшия пилотаж (АГВП) на Военновъздушните силина Русия, създадена в 234 гвардейски Проскуровски изтребителен авиационен полк.

За официален “рожден ден” на групата се счита 6 май 1991 година, когато за първи път правят авиационна демонстрация под името “Стрижи” на борда на свръхзвуковите тактически изтребители МиГ-29.

“Стрижите” се намират на военновъздушната база Кубинка в Одинцовския район на Московската област.

Другите известни въздушни акробати са “Руските витязи” – единствената в света авиационна група, демонстрираща фигури от висшия пилотаж на тежките изтребители Су-27.

Пилотната група е сформирана през април 1991 година от летците на 1 ескадрила от 237 гвардейски Проскуровски смесен авиационен полк. Също като “Стрижите”, те се намират на авиобаза Кубинка. Първата им демонстрация е от август 1991 година – на полското авиошоу в Познан. От 2016 година “Витязите” летят на многоцветните тежки изтребители Су-30СМ.

Легендарните пилотни групи са създадени, за да привлекат младите хора към авиацията, но и за да демонстрират възможностите на авиационната техника на пилотите и самолетите от ВВС, макар да не участват в бойни действия.

Гигантският ромб от четири МиГ-29 и пет Су-27 лети за първи път в познатата формация през март 2013 година.

От 2004 година насам пилотите на “Стрижите” и “Руските витязи” демонстрират своето майсторство във фигури от висшия пилотаж на празничния парад на Победата на Червения площад. / bg.rbth.com


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.