Забравената технология: проект 1.44 или неосъщественият “супер МиГ”

Забравената технология: проект 1.44 или неосъщественият "супер МиГ"

Виж супер МиГ..
Той съчетава редица от характеристиките на изтребителите пето поколение, като например напреднала авионика и невероятни маневрени способности. Но заради недостиг на средства е прекратен.

Този модел е класифициран като мултифункционален фронтови изтребител. Конструкторското бюро “Микоян” му дава изключителни маневрени способности, скорост, по-бърза от звука, трудна забележимост от радарно и термовизионно оборудване, малко пространство и кратка отсечка за излитане, най-модерната компютърна техника в радарното оборудване, нови системи за управление и още много.

Съдбата обаче не се усмихва на новите изтребители. През 1990-те “Микоян” навлиза в период на тотален финансов дефицит и в крайна сметка е превърнат в Москвоската авиостроителна корпорация “МиГ”, която по-късно се слива с конструкторското бюро “Сухой”. Така свръхманевреният фронтови изтребите, обозначен като МиГ 1.44, се издига във въздуха един единствен път – на 29 февруари 2000 година.

За времето си МиГ 1.44 МФИ се възприема като съперник на американския изтребител Lockheed/Boeing F-22 Raptor, но поради изгубеното време той отстъпва място на нов проект – самолета Т-50, чието производство започва през 2002 година. Единственият МиГ 1.44, способен да лети, е оставен под открито небе в Института по аеронавтика “Громов” в Жуковск и е консервиран през 2013 година.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.