Забравените технологии: Ил-102 от 1980-те, който никога не “помирисва” барут

Забравените технологии: Ил-102 от 1980-те, който никога не "помирисва" барут

“Илюшин Ил-102 е изтребител-бомбардировач, който извършва първия си изпитателен полет на 25 септември 1982 година. Въпреки че изглежда впечатляващо, армията в крайна сметка избира “Сухой” Су-25, който влиза в производството.

Този “щурмовик” се захранва от два двигателя “Климов” РД-33И, а една от най-интересните му характеристики е картечницата за самоотбрана (като при Ил-2) – нещо, което не се вижда на самолетите от Втората световна война.

Ил-102 никога не влиза в производство, въпреки че от първия си полет през 1982 г. до последния през 1987 г. той няма никакви недостатъци, а по характеристики е дори малко по-добър от Су-25. Основната особеност на Ил-102 е кабината с място за втори член на екипажа, който седи с лице към гърба на пилота. Именно тази кабина, според някои, изиграва решаваща роля за закриването на проекта.
Ил-102 е изложен в Института за изследване на полети “Громов” в град Жуковский в Московска област.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.