ВИДЕО: Американски B-52 извърши аварийно кацане след среща със Су-27

ВИДЕО: Американски B-52 извърши аварийно кацане след среща със Су-27
Американското издание The Drive посвети подробна статия на неотдавнашната среща в небето между B-52 Stratofortress и Су-27.

Оказа се, че инцидентът включва самолети от 5-то бомбардировъчно крило, намиращо се в авиобазата на ВВС на САЩ в Северна Дакота.

Един от тях участва в ежегодните учения на НАТО в Балтийско море BALTOPS. Другите два – в учението Sabre Guardian-2019 в Румъния.

Любопитно е, че и тримата пилоти използвали позивните Hodor 51, 52 и 53. Очевидно са фенове на поредицата “Игра на тронове”, където имаше популярен герой с това име.

В края на мисията един от американските самолети изпаднал в извънредна ситуация и извършил аварийно кацане в базата на британските ВВС “Милдънхол”.

По непотвърдени данни е възможно един от двигателите да е отказал.

Бомбардировачите Hodor 51 и 52 първоначално летели над Румъния. Но тогава вторият самолет се отделил от първия и се насочил към Крим, направо към бреговата линия. Той стигнал на 60 км от полуострова, преди да обърне.

Изданието отбелязва, че не си спомня B-52 или друг американски боен самолет през последните пет години да е правил подобни полети.

Неговата цел е неясна, пише авторът, но “през ​​последните години САЩ настояват за правото си да действат в международните води на Черно море близо до украинското и руското крайбрежие, въпреки възраженията на Кремъл”.

Анализаторът отбелязва също, че този полет на B-52 е направен след публикуването на отчета, в който се казва, че Русия е засилила отбранителните си позиции на полуострова през последната година и половина.

И докато прехватите, според двете страни, не са опасни, те все пак спомагат за ескалацията на напрежението между Съединените щати, съюзниците им от НАТО и Русия. / bg.rbth.com

Вижте учение с изтребителите Су-27СМ3 и Су-30М2 във вълнуващ полет над кавказките гори!


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.