Американски медии алармират за календара за 2024 година: на “Борей” им предстои да покорят океаните

Американски медии алармират за календара за 2024 година: на "Борей" им предстои да покорят океаните
След няколко години руснаците ще имат в оперативна употреба осем стратегически ядрени подводници “Борей-2”,

които ще могат да носят до 160 междуконтинентални ракети „Булава“ с 1600 независимо насочващи се термоядрени бойни глави с хиперзвукови характеристики, съобщи ТВ канал CNBC, позовавайки се на източник от разузнаването на САЩ.

В статията се отбелязва, че Москва е намалила финансирането на други оръжейни програми, за да довърши своя подводен стратегически флот с тези осем ядрени подводници от четвърто поколение, които да влязат в редиците на Северния и Тихоокеанския флот.

Според американската медийна група CNBC подводниците от клас “Борей” могат да изстрелват по 20 междуконтинентални балистични ракети “Булава” с обхват на поразяване от 11 хил. километра, като всяка от тях, според изданието, е способна да носи до 10 ядрени и хиперзвукови блока.

Според някои източници всички осем подводници “Борей” ще бъдат завършени и готови за оперативна употреба до 2024 година. Американското издание отбелязва, че на практика САЩ нямат с какво да им противостоят. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.