Норвежците са разстроени от снимките на новите съоръжения в базата на Северния флот на Русия

На сателитни фотографии, направени през тази година, се виждат новите силози за ракети в главната база на Северния флот – “Гаджиево”.

“Основното разширяване на съоръженията за съхранение както на ядрени, така и на конвенционални високоскоростни крилати ракети, ще увеличи значително военната мощ на Русия и ще засили способностите за защита на бастионите ѝ в Баренцово и Норвежко море”, пише издание Barents Observer.

За три години в района на залива Околная, северно от Североморск, е построен цял комплекс от оръжейни бункери и системи за сигурност, съобщава норвежкия портал. При сравнение на последните сателитни снимки от Google Earth отпреди 2-3 години новинарите изброяват 60 нови ракети в арсенала: 50 в залива “Окольная” при главната ракетно-техническа база на Северния флот, и 10 в “Гаджиево”. Някои от обектите са в процес на изграждане, но повечето са напълно готови. Бункери, направени от дебел стоманобетон, покриват територия от около 1000 кв/м, вкопани на 100 м в земята.

Норвежците обръщат специално внимание на четирите 80-метрови бункера в залива Околная. Според публикацията те са за контейнери за балистичните ракети “Булава”, с които са оборудвани стратегическите ядрени подводници от клас “Борей”. Във всеки бункер има по 16 ракети – достатъчни за една подводница, пишат авторите. Ракетите “Булава” са оборудвани с по 10 термоядрени бойни глави с индивидуално насочване и разрушителен капацитет от по 150 килотона за всяка.

Руското министерство на отбраната и посолството на Русия в Осло не отговориха на норвежките медийни въпроси, но през януари 2018 г. зам.-министърът на отбраната Тимур Иванов съобщи, че е завършено изграждането на четири бункера за ракети “Булава”.

Северният флот разполага с една подводница от клас “Борей”, както и с подводния ракетен крайцер “Юрий Долгорукий”. Подводницата от същия клас – “Княз Владимир” – в монента минава фабрични и държавни тестове, като се предвижда още два съда от този клас да влязат в редиците на Северния флот. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.