Топ 3 на най-продаваните руски оръжия на XX век

Топ 3 на най-продаваните руски оръжия на XX век
В класацията влизат леки картечници, гранатомети и легендарният AK-47.

Руските оръжия на XX в. са известни със своята мощ, надеждност и – може би най-важното – лесна поддръжка и експлоатация. Да разгледаме трите най-популярни руски оръжия от миналия век.

Лека картечница “Калашников” (РПК)

Това е една от най-разпространените леки картечници в света (да не се бърка с обикновената картечница!). В момента съществуват шест различни модификации на това оръжие, които скоро ще бъдат допълнени от изцяло новата РПК-16, за която можете да научите повече тук.

Тази картечница е създадена за два размера на боеприпасите: 7.62х39 и 5.45х39-милиметрови. По същество тя следва класическия дизайн на “Калашников”, но с някои малки промени. Например, за разлика от AK, РПК се отличава с удължена цев, регулируемa стойка и модифициран приклад, което улеснява работата с нея по време на продължителна стрелба.

Платформата на РПК е оборудвана с разширен пълнител барабанен тип за 45-патрона. Много потребители на оръжието обаче критикуват производителите за намаляването на разходите и по-малкия пълнител.

Оръжието е идеално за борба в градски или планински горски райони. Обхватът му е приблизително 450 м, а откатът е по-малък от този на другите картечници. Лесно се работи с него при кратка и продължителна стрелба.

Единствените недостатъци, коригирани в новите модели, са несменяемата цев и малкият пълнител.

Огнестрелното оръжие може да се използва като тежка картечница (с помощта на статив) или да се монтира на превозни средства (с помощта на скоба). Тя се използва в почти всички въоръжени конфликти през втората половина на XX в. и все още се произвежда в Русия и други страни.

РПГ-7

РПГ-7 е най-широко разпространеното противотанково оръжие в света. Често се използва срещу бронирани превозни средства и остава оръжието на “лошите момчета” в холивудските филми. Интересен факт е, че първите му жертви са американски войски, тъй като оръжието е използвано за първи път по време на войната във Виетнам през 1965-1974 година.

Важна особеност на оръжието е малкият откат, съчетан с лесното му овладяване и проста изработка. Гранатометът  е съставен от три секции: цев, състояща се от дюза и тръба, оптико-механичен прицел и ударно-пусков механизъм.

Основната задача на оръжието е да унищожава вражеските бронирани превозни средства и укрепления. Ефективният му обхват е приблизително 330 м. Въпреки че е предназначено за нисколетящи цели като хеликоптери и щурмови самолети, появата на преносимите зенитно-ракетни комплекси (като американския ЗРК Stinger) изпраща тази тактика в категорията “пилеене на муниции”.

АК-47

Най-доброто руско огнестрелно оръжие без съмнение е AK-47. Това е първата 7.62х39-мм пушка в страната, която може да работи в дъжд, кал, ниски температури и дори под изгарящото слънце на Сахара.

За нея са предназначени и думите: “Достоен като “Калашиков”.

Оръжието има обхват от 300 м, а боеприпасите му са достатъчно мощни, за да пробият тухлени стени и да поразят вражеските цели, скрити зад тях. Поради тази и други характеристики над 100 млн. бройки са продадени в цял свят, според проучване на Оксфордския университет.

“Класическият” автомат AK-47 е с дървена предна ложа и приклад, по-късно заменени от ламиниран фурнир. Оръжието е претърпяло много модификации и подобрения, а в момента се подготвя за последното си превъплъщение под името AK-12, за което можете да научите повече подробности във видеото. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.