“Терминаторите” ще тестват нови снаряди с програмирана експлозия

"Терминаторите" ще тестват нови снаряди с програмирана експлозия
На бойните машини за поддръжка на пехотата “Терминатор” ще бъдат проведени изпитания на нови програмирани снаряди. Технологията би могла да се използва на всяка бронирана техника с оръдие с калибър 30 мм.

“Държавните изпитания на новите снаряди са планирани за 2019 година”, съобщи управляващият директор на Научно-производственото обединение “Прибор” Юрий Набоков, цитиран от “Российская газета“. Предприятието е част от държавната корпорация “Ростех”.

Набоков добави, че “Прибор” е в процес на подготовка за държавните изпитания. “Терминатор” обаче вече е изпробвал снаряди с програмирана експлозия в рамките на предварителни стрелби.

Същността на новата технология се крие във факта, че тя не предполага никакви изменения нито в конструкцията на оръдието, нито в системата на въоръжение. На бронираната машина се монтира специален лазерен блок, който програмира снаряда да се взриви в определен момент, след като той вече е изстрелян.

Версията на “Терминатор” за руската армия е разработена на базата на танк Т-90А. Вместо купол на машината е монтиран боен модул с прикачено 30-мм оръдие, четири ПТУР “Атака” с лазерна система за навигация и чифт автоматични гранатомети. С екипаж от 5 души “Терминаторът” е предназначен за неутрализиране на заплахите за танковете: унищожаване на противотанкови оръдия, ракетни комплекси и гранатомети, но може да се бори и срещу бронирани цели съвместно с хеликоптери. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.