САЩ признаха, че са изостанали от СССР при създаването на “Черната птица”

САЩ признаха, че са изостанали от СССР при създаването на "Черната птица"Американското издание The National Interest съобщи, че при създаването на разузнавателните самолети, известни като Blackbird (“Черната птица”), Съединените щати са изостанали от СССР.

През 1950-те и 1960-те години САЩ инвестират в създаването на шпионски самолети, които лесно могат да проникнат във въздушното пространство на врага. Именно тогава се разработва и “стелт” технологията. Резултатът от това са самолетите В-57, U-2, A-12 и SR-71 (“Черната птица”), съобщава “Взгляд

“.

Но през 1954 г. съветският учен Павел Цибин предлага на съветските власти да създадат самолет с изключителни характеристики, който може да бъде определен като предшественик на “Черната птица”.

Това е ядрен бомбардировач. Съветският самолет може да нанесе удар, без да остави на врага шанс за прехващане, пише The National Interest.

Предложеният от Цибин проект започва да се изпълнява, но не е възможно да бъде завършен. Въпреки това проектът не е реализиран не защото ученият е сгрешил в нещо, а заради проблеми с персонала в конструкторското бюро.

В края на 2018 г. Западът разсекрети данните за спасяването на самолет “Черната птица” в СССР.  / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.