САЩ изграждат противоракетна система в Южна Корея

САЩ изграждат противоракетна система в Южна Корея
САЩ започнаха да доставят в Южна Корея противоракетната си система THAAD, предава Reuters

На фона на нарастващото напрежение около ракетната и ядрена програма на Северна Корея, на бившото голф игрище в областта Сонджу в южната част на страната пристигнаха шест камиона с оборудване за системата.

Вашингтон и Сеул обявиха на 7 март, че ще започне разполагането на системата заради заплахите, които отправя режима в Пхенян.

Този ход обаче разгневи Китай, според който системата няма да направи нищо за възпиране на Севера, освен да дестабилизира регионалния баланс при сигурността.

“Южна Корея и САЩ работят за осигуряване на ранна възможност системата THAAD да отговори на напредъка на Северна Корея при ядрената и ракетна заплаха”, се казва в изявление на министерството на отбраната.  Батареята се очаква да бъде в експлоатация до края на годината.


Loading...

Пентагонът заяви, че разгръщането е критична мярка за защита на Южна Корея и нейните съюзници срещу заплахите на Северна Корея и ще го завърши “възможно най-скоро”.
Източник: economic.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.